Pražské jaro 2018 připomene výročí vzniku republiky i skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina

Hana Slívová Hana Slívová
14. 11. 2017 15:23
Sté výročí vzniku republiky chce připomenout příští ročník hudebního festivalu Pražské jaro, který se bude konat od 12. května do 3. června 2018. Kromě toho oslaví sté výročí narození Leonarda Bernsteina. Vstupenky se začnou prodávat 12. prosince.
Leonard Bernstein.
Leonard Bernstein. | Foto: ČTK

Na padesát koncertů nabídne v příštím roce hudební festival Pražské jaro, který se bude konat od 12. května do 3. června 2018.

Jeho hlavním tématem bude připomínka stého výročí vzniku republiky. Posluchači se tak mohou těšit na skladby českých a slovenských autorů, jejichž tvorba měla odezvu na světových pódiích a pomohla vytvářet kulturní obraz Československa a České republiky v zahraničí.  

Tento motiv se objeví i v programu zahajovacího a závěrečného koncertu. Mou vlast zahraje Česká filharmonie s Tomášem Netopilem, závěrečný koncert pak bude patřit Slovenské filharmonii s novým šéfdirigentem Jamesem Juddem.

"Autoři Bedřich Smetana, Eugen Suchoň a Leoš Janáček vlastně symbolizují všechny tři součásti bývalého Československa včetně Moravy. Nechtěli jsme udělat dva pomníky, snažili jsme se rozpustit českou a slovenskou hudbu do programu festivalu," řekl ředitel festivalu Roman Bělor.

Na festivalu zazní díla Bohuslava Martinů, Josefa Suka, Klementa Slavického, Pavla Bořkovce či Miloslava Kabeláče, ale i zástupců mladé skladatelské generace, například Michala Nejteka, Ondřeja Adámka, Lukáše Sommera a Marko Ivanoviče. 

Pražské jaro také vzpomene na sté výročí narození Leonarda Bernsteina. Jeho evropský debut se totiž odehrál právě na prvním ročníku festivalu v roce 1946. Zazní jak výběr z Bernsteinových slavných broadwayských muzikálů, tak i jeho Třetí symfonie. Tento koncert zároveň připomene 70. výročí vzniku Státu Izrael. 

Do Prahy přijedou také Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, Varšavská filharmonie nebo Budapest Festival Orchestra, ze sólistů vystoupí klavírista Daniil Trifonov, houslový virtuos Boris Brovtsyn, vycházející operní hvězda Slávka Zámečníková či klavírista Leif Ove Andsnes.

Rezidenčním umělcem dalšího ročníku Pražského jara se stane houslista, violista a dirigent Julian Rachlin, který zahraje čtyři koncerty.

Vstupenky na 73. ročník festivalu Pražské jaro se začnou prodávat 12. prosince 2017. 

 

Právě se děje

Další zprávy