Pouze 35 panáků rumu vás učiní šťastnými

Antonín Tesař
7. 7. 2009 10:20
Claire Denis natočila intimní rodinné drama
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Pondělní program karlovarského festivalu zavdal ke svérázné filmové drinking game: návštěvníci zde měli možnost během jediného dne absolvovat snímky Mléko strachu, 35 panáků rumu a Whiskey s vodkou. Pokud po této tekuté smršti ještě neměli dost, mohli se dorazit půlnoční projekcí korejského filmu Žízeň.

Nejdecentnější z uvedených snímků má paradoxně nejotrlejší název. V novém filmu francouzské režisérky Claire Denis sice na spořádání 35 panáků rumu dojde, většinu děje však zabírají mnohem všednější činnosti.

Snímek je melancholickou poctou klasickému japonskému filmaři Jasudžirovi Ozuovi, z jehož snímku Pozdní jaro přebírá dějovou linii. Vypráví o stárnoucím otci, který žije v jedné domácnosti se svou dospělou dcerou. 

Foto: Aktuálně.cz

Ta je „ve věku na vdávání", ale do svatby se jí příliš nechce. Zatímco Ozuův film tento příběh pojal jako vznešenou tragédii o nevyhnutelnosti odloučení mezi rodiči a dětmi, pro snímek Denisové stejné dějové schéma slouží k meditaci nad povahou naší všední existence.

Divácky poměrně náročný film zobrazuje každodenní situace ze života čtyř postav žijících v současné Paříži. O společenských i citových vazbách mezi nimi se dozvídáme z pouhých náznaků chování, z řeči těl a pohledů spíše než ze slov, která postavy mezi sebou pronášejí. V celém filmu se sice, polopaticky řečeno, nic neděje a jeho sledování vyžaduje zvýšenou diváckou pozornost, přesto však dokáže fascinovat, a to právě svou všedností.

V šumu každodenních situací vyvstávají naděje a touhy postav pouze nepřímo, nikdy nedojde naplno k jejich odhalení, natož k vyřešení. Název filmu odkazuje na pověru, že když někdo vypije 35 panáků rumu, bude šťastný. Snímek však ukazuje, že tahle extrémní zkušenost je jedinou možností, jak v každodenním životě alespoň relativního a dočasného štěstí dosáhnout.

Čtěte také: Nejzajímavější filmy karlovarského festivalu

Celkově melancholické vyznění díla ještě podtrhuje podmanivá hudba skupiny Tindersticks, která vytvořila hudební doprovod i k předchozím filmům Denisové - Nénette a Boni a Miluji tě k sežrání.

Foto: Aktuálně.cz

Hudba hraje také podstatnou roli v nejsilnější scéně filmu. Píseň Nightshift skupiny The Commodores podbarvuje dlouhou taneční pasáž, která pouze pomocí pohybů těl a výměn pohledů mezi postavami výstižně a přímočaře odhaluje jejich vzájemné náklonnosti a vazby.

Jaký je tedy výtěžek z této filmové lekce všednosti pro bujaré návštěvníky filmového festivalu? 1) Chcete-li být trochu šťastní, musíte hodně pít, 2) slova jsou nicotná, skutečná komunikace se odehrává v pohledu a tanci.

35 panáků rumu (35 rhums). Francie, Německo, 2008. Režie: Claire Denis. Hrají: Mati Diop, Alex Descas, Grégoire Colin.

 

Právě se děje

Další zprávy