Závěr Pražského jara: Publikum spontánně povstalo a uctilo památku Jiřího Bělohlávka minutou ticha

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 6. 2017 1:23
Slavný polský hudebník Krzysztof Penderecki věnoval závěrečný koncert Pražského jara zesnulému šéfdirigentovi České filharmonie Jiřímu Bělohlávkovi. Veřejné smuteční rozloučení s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem se bude konat ve středu 7. června od 14:00 do 17:00 ve Dvořákově síni Rudolfina. Bělohlávek zemřel 1. června po boji s těžkou nemocí ve věku 71 let.
Hudebníci i diváci uctili památku zesnulého dirigenta Jiřího Bělohlávka před závěrečným koncertem Pražského jara minutou ticha.
Hudebníci i diváci uctili památku zesnulého dirigenta Jiřího Bělohlávka před závěrečným koncertem Pražského jara minutou ticha. | Foto: ČTK

Ve Smetanově síni Obecního domu se v pátek uskutečnil závěrečný koncert 72. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Večer vyvrcholil symfonií Sedm bran jeruzalémských pod taktovkou jejího autora Krzysztofa Pendereckého, který řídil Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR). Slavný polský hudebník před zahájením druhé části programu věnoval koncert zesnulému šéfdirigentovi České filharmonie Jiřímu Bělohlávkovi. Obecenstvo poté spontánně povstalo a uctilo památku Bělohlávka minutou ticha.

"Penderecki se svou symfonií Sedm bran jeruzalémských dodal festivalu hudební monumentalitu," řekl ČTK hudební redaktor Petr Veber.

Jeden z největších skladatelů druhé poloviny 20. století Penderecki složil Sedm bran jeruzalémských v roce 1996 u příležitosti velkolepých oslav 3000 let města Jeruzaléma. Skutečnost, že dílo se SOČR a Slovenským filharmonickým sborem nastudoval sám třiaosmdesátiletý autor dala závěrečnému koncertu letošního Pražského jara charakter mimořádné události.

Poslední rozloučení s Bělohlávkem proběhne ve středu

Poslední rozloučení veřejnosti s šéfdirigentem České filharmonie Jiřím Bělohlávkem se bude konat ve středu 7. června od 14:00 do 17:00. Pohřeb podle mluvčího České filharmonie Luďka Březiny proběhne v rodinném kruhu. 

S příchodem veřejnosti na středeční rozloučení se počítá hlavním vchodem Rudolfina. Ve foyer se lidé mohou podepsat do kondolenčních knih, ve Dvořákově síni bude vystavena rakev se zesnulým.

Česká filharmonie žádá po dohodě s rodinou o zasílání kondolencí na adresu České filharmonie.

Úmrtí Jiřího Bělohlávka, které přes jeho dlouhou a těžkou nemoc přišlo náhle, zaznamenali milovníci hudby v Česku i zahraničí, informovaly o něm světové agentury. 

Na začátku letošního ledna Bělohlávek podepsal na dalších šest let smlouvu s Českou filharmonií. V čele nejznámějšího tuzemského orchestru stál čtyři sezony. Ve funkci měl setrvat do sezony 2021/2022.

To, co teď s Českou filharmonií prožíváme, ta duchovní spřízněnost, to je vrchol mé kariéry. | Video: dvtv
 

Právě se děje

Další zprávy