Ztraťte se u nás, láká britské studio. Na festival Signal přiveze prales ze světélkujících lián

Hana Slívová Hana Slívová
5. 10. 2017 15:58
Festival světla Signal oznámil podrobný program letošního pátého ročníku, který se bude konat v centru Prahy i přilehlých čtvrtích od 12. do 15. října. Mezi novinky patří kromě dvou procházkových tras také symbolicky zpoplatněná galerie. Na Signalu se letos představí 22 umělců z deseti zemí a čtyř kontinentů. Prostor v rámci sekce Signal Calling dostali i zajímaví mladí umělci z České republiky.
Foto: Studio Squidsoup, Studio Squidsoup

Pátý ročník světelného festivalu Signal si pro návštěvníky nachystal několik novinek. Tou největší je posunutí světelných instalací i mimo nejužší centrum Prahy.

"Chtěli jsme ulevit centru města a přesunout tíhu akce rovnoměrně na více míst," říká ředitel festivalu Martin Pošta. Signal se zároveň snaží být průvodcem po méně známých koutech Prahy. 

Vznikly tak dvě trasy - trasa centrum a trasa Vinohrady. Na procházku centrem budou lidé podle pořadatelů potřebovat zhruba tři a půl hodiny, na vinohradskou trasu hodinu a půl. Součet signálních kilometrů činí osm. 

Tipy v centru města: tunel na Staromáku a světelná laboratoř v Cihelné

Trasa v centru bude mít 15 světelných zastávek a měří okolo šesti kilometrů. Světelné obrazce se budou již tradičně promítat na Tyršův dům (3D brýle jsou k prodeji za 50 Kč), další instalace nalezneme na Kampě, v Klementinu, na náměstí Republiky, na Ovocném trhu, v Haštalské ulici či nově na zahradě kláštera sv. Anežky České.

Mezi highlighty této trasy řadí pořadatelé 35 metrů dlouhou instalaci Beyond na Staroměstském náměstí. Tunel, do kterého je možné si vlézt, má průhledné stěny a s lidmi komunikuje hudbou a světlem.

Instalace Mecaniques Discursives
Instalace Mecaniques Discursives | Foto: Festival Signal

Poutavý bude i hravý a velmi detailní projekt Mecaniques Discursives od vizuálního labelu Antivj z Francie v Cihelné ulici. Návštěvníci se ocitnou v podivné obrazové a stínové laboratoři - celý výjev se skládá z množství samostatných příběhů, které do sebe postupně zapadají.

Tipy na Vinohradech: průřez mappingem na kostel sv. Ludmily a světelné liány v Riegerových sadech

Festival 12. října v 19:00 zahájí mapping na kostel sv. Ludmily na náměstí Míru. O ten se tentokrát postaral Yann Nguema z projektu Caryatyds.

"Aby mohl navodit dojem pohybu desítek tisíc kamenů, čtyři roky vyvíjel vlastní software. Tento videomapping pracuje totiž s každou z přibližně 50 tisíc cihel zvlášť," říká programová koordinátorka festivalu Lenka Jiroutová.

Na Míráku organizátoři připravili překvapení: vždy ve 23 hodin ve smyčce na Ludmilu pustí průřez mappingy z předchozích let. 

Další světelné projekty budou v sadech Svatopluka Čecha či na náměstí Jiřího z Poděbrad. 

Se svou velkolepou svítící instalací Submergence přijede do Riegrových sadů britské multimediální studio Squidsoup. Submergence ve větší verzi sestává z dvanácti tisícovek světelných bodů, na Signalu se jich rozzáří přesně 5376.

V přísně pravidelných světelných liánách se mohou návštěvníci festivalu procházet, vnímat měnící se světelné plochy a tvary a doslova se do nich ponořit.

Foto: Studio Squidsoup, Studio Squidsoup

Kořeny má instalace v roce 2007, kdy studio Squidsoup začalo pracovat na speciálních 3D ledkových displejích. O šest let později tmu rozsvítila první Submergence.

"Cílem téhle dvanáctiminutové světelné instalace je přetvořit prostor v jakési hybridní prostředí, kde se potkává fyzický a virtuální svět," říká hlava projektu Anthony Rowe. "A taky jsem si moc přál vyrobit něco, co návštěvníka zcela obklopí a pohltí."

Projekt vznikl původně pro galerii, nakonec s ním ale studio jezdí i po venkovních akcích. Od roku 2013 se instalace podívala na dvě desítky míst. Podle Rowea se instalace musí přizpůsobit každému prostoru a znovu se kalibrovat. Výsledný dojem je tak pokaždé trochu jiný. 

Na multimediálním projektu s ním spolupracovali odborníci na zvuk, grafický a konceptuální design a také na speciální software.

Většina z nich se stejně jako Antony oboru věnuje na akademické úrovni, vyučují studenty na vysoké škole a zkoumají další technické i vizuální možnosti. "Výzkum je zásadní součástí našich projektů. To, co zjistíme, se pak snažíme aplikovat na nové instalace," dodává Rowe. 

Další novinkou letošního Signalu je galerijní zóna. Do ní pořadatelé umístili za společný poplatek 100 Kč "citlivější" projekty. Zóna zahrnuje Colloredo-Mansfeldský palác, DUP 39, palác U Stýblů a Zrcadlovou kapli Klementina. 

 

Právě se děje

Další zprávy