Pražská AMU ocení režisérku Agnieszku Hollandovou. Udělí jí čestný doktorát

ČTK ČTK
14. 3. 2017 12:45
Do podvědomí českých diváků se tato režisérka světového jména dostala díky dramatu HBO o Janu Palachovi s názvem Hořící keř. Film získal v roce 2014 celkem 11 Českých lvů. Čestný doktorát převezme polská režisérka příští čtvrtek. Den na to se na AMU uskuteční projekce jejího studentského filmu. Udělení čestné hodnosti někdejší studentce FAMU a režisérce světového jména Hollandové je oceněním její dosavadní filmové a televizní tvorby.
Agnieszka Hollandová absolvovala FAMU v roce 1971.
Agnieszka Hollandová absolvovala FAMU v roce 1971. | Foto: ČTK

Polská režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová příští čtvrtek převezme titul doctor honoris causa Akademie múzických umění (AMU) v Praze. Stane se tak na slavnostním zasedání umělecké rady školy, na kterém Hollandová přijme diplom a zlatou medaili s řetězem jakožto odznak této vědecké hodnosti. 

Udělení čestné hodnosti někdejší studentce FAMU a režisérce světového jména Hollandové je oceněním její dosavadní filmové a televizní tvorby.

Hollandová absolvovala FAMU v roce 1971

V posledních letech se Hollandová do povědomí českých diváků výrazně zapsala třídílným dramatem pro HBO Hořící keř o Janu Palachovi, ze kterého vznikl celovečerní film. V roce 2014 získal 11 Českých lvů včetně těch hlavních, tedy za nejlepší film, režii a scénář.

Přijetím čestného titulu se Hollandová po letech symbolicky vrátí na AMU, jejíž Filmovou a televizní fakultu navštěvovala v době pražského jara a začínající normalizace. Absolvovala v roce 1971.

V pátek 24. března se uskuteční na AMU projekce jejího studentského filmu Hřích boha.

Učila se u Krzystofa Zanussiho a Andrzeje Wajdy

Akademie v minulosti podobně vyznamenala například člena činohry Národního divadla v Praze Radovana Lukavského, režiséra Miloše Formana, dirigenty Charlese Mackerrase a Jiřího Bělohlávka, houslistu Josefa Suka nebo režiséra a dramatika Ladislava Smočka. Prvním čestným doktorem v dějinách AMU se v roce 1996 stal Václav Havel.

Varšavská rodačka Hollandová do polské kinematografie vstoupila jako asistentka režie u Krzystofa Zanussiho a Andrzeje Wajdy. Svůj první celovečerní film Provinční herci, oceněný Mezinárodní cenou poroty na festivalu v Cannes, natočila v roce 1978. Po snímcích Horečka a Osamělá žena emigrovala do Francie.

Za film z roku 1985 Bittere Ernte získala nominaci na Oscara. Další oscarovou nominaci a první Zlatý glóbus obdržela v roce 1990 za snímek Evropa, Evropa. Svůj zatím poslední film Přes kosti mrtvých představila na letošním Berlinale. Jeho česká premiéra zahájí 23. března v Obecním domě v Praze 24. ročník mezinárodního festivalu Febiofest.

Nikdo od policie s námi nemluvil, nikdo ani nepřišel zjistit, jestli tu byli praví policisté, říká o sundavání tibetské vlajky z FAMU její děkan Jech. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy