Poklidné vody SázavaFestu přinesou Kosheen a Skye

Michal Pavec
1. 8. 2007 14:41
Multižánrový festival potrvá rekordních pět dnů

Kácov - SázavaFest se neustále rozhlíží po Středočeském kraji a hledá si vhodné místo pro svou rozrůstající se hudební nabídku. Letos zakotvil v městečku Kácov a může se pochlubit nabitým line-upem, ve kterém nechybějí zahraniční hvězdy - přijedou Kosheen a Skye.

"Nechceme zůstat na místě a pokračujeme v hledání dokonalé lokality, která by festivalové hosty nejen pojala bez pocitu stísněnosti, ale také těšila svou atmosférou," vysvětloval stěhování z města Sázava ředitel festivalu Pavel Kloupar. Akce začíná už dnes a trvá rekordních pět dnů.

Ani druhý přesun v historii neodlákal akci od řeky Sázavy, která jí dala jméno. Festival by si navzdory rostoucím ambicím chtěl zachovat image příjemného letního podniku vsazeného do krásného přírodního areálu. Pořád si také zakládá na velké žánrové rozrůzněnosti. Tvrdý rock si i tentokrát smířlivě podá ruku s reggae i taneční hudbou.

Kosheen
Kosheen | Foto: Aktuálně.cz

Sedmý ročník sázavského podniku láká poprvé ve své historii i na opravdu velké zahraniční hvězdy. Zpěvačka Skye dorazí bez bývalé kapely Morcheeba, se svou první sólovou deskou Mind How You Go, ze které už v Česku zpívala loni. Drobná interpretka proslulá temperamentní show se bude o přízeň publika ucházet už ve čtvrtek na hlavní 02 Stage.

Na stejné scéně o den později zahraje britská elektroformace Kosheen, která si letos připsala třetí zářez do diskografie a hned dvakrát se představila v pražském klubu Roxy. Jejich taneční hudba zabalená do písničkové formy je u nás populární a bude patřit mezi největší festivalová lákadla.

Pořadatelé prezentují SázavaFest jako multikulturní akci, jíž sice hudba dominuje, ale ani jiné projevy tvůrčího ducha nepřijdou zkrátka. Scén bude mít festival hned šest včetně té na kácovském zámku;  a třeba divadlo nebo film se tak nemusejí o své místo bát.

Prostor dostane také autorské čtení. V sobotu večer si budou moct hudbou znavení fanoušci naživo prohlédnout zhmotnění českého spisovatelského mainstreamu, dvojici Michal Viewegh Irena Obermanová.

U břehu Sázavy se ale budou návštěvníci živit především hudbou, proto není od věci zalistovat jídelníčkem, který jim pořadatelé připravili. Vybrat si mohou žánroví gurmáni, pro které bude vyhrazena zejména Mentos Stage, zklamáni neodejdou ani méně vybíraví středoproudní jedlíci.

Zajímavá je například sobotní programová skladba na O2 Stage, kde hned po sobě zahrají tři personálně propojené kapely: Illustratosphere, Monkey Business a J.A.R. Dan Bárta, Roman Holý a další muzikanti z těchto seskupení pak svůj maratón zakončí víc než hodinovou společnou jam session.

Z nepřeberného množství dalších jmen můžeme zmínit třeba znovuobnovený Pražský výběr, který sice bez Michala Pavlíčka ztratil na invenci, což se neblaze projevilo na rozpačité desce Vymlácený rockový palice, ale při živých vystoupeních nezapomíná ani na osvědčené skladby z dob před velkým personálním třeskem.

Pořadatelé slibují nový, méně stísněný areál
Pořadatelé slibují nový, méně stísněný areál | Foto: Jan Šprincl

Opomenout bychom neměli ani stále populárnějšího písničkářského hulváta Xaviera Baumaxu, romské premianty Čankišou, svéráznou šansoniérku Ester Kočičkovou či stále oblíbeného Mekyho Žbirku.

Festival se začne rozbíhat už dnes a "rozehřívací" večírek je pro příchozí zdarma. Největší zájem mohou organizátoři očekávat v následujících třech dnech, kdy program zaplní všechny scény, z nichž některé budou v provozu až do časných ranních hodin. Neděle už bude opět poklidnější.

Podle odhadů by do nového sázavského areálu mělo dorazit až patnáct tisíc lidí, což by znamenalo zařazení mezi návštěvností extraligu českých festivalů.

 

Právě se děje

Další zprávy