Pojďte si k nám postavit Golema, zve nově otevřená Werichova vila. Teď je v ní interaktivní výstava

Ve sklepení stojí Golem, vyrobený ve stejném poměru jako ten ze stejnojmenné hry Osvobozeného divadla
Prošli jsme pokoje opravené Werichovy vily na pražské Kampě. Podívejte se na krátké video.
Výstava zabírá jedno patro se čtyřmi nepříliš velkými místnostmi. V té první se návštěvníci dozví vše o historii Osvobozeného divala. Lupa v podobě iPadu "zvětší" řadu neznámých detailů, například skutečnost, že ve hře Osel a stín vystupovalo v divadle skutečné zvíře.
Je libo nalíčit se tak, jak to dělali herci Osvobozeného divadla? Není problém. Symbolem propojení postav Voskovce a Wericha je dvojportrét Otaka Švece z roku 1932, zapůjčený Národním muzeem. K těmto stolkům ještě později přibudou iPady.
Foto: Jakub Plíhal
Hana Slívová Jakub Plíhal Hana Slívová, Jakub Plíhal
1. 7. 2017 6:00
Ode dneška si fanoušci Jana Wericha, Jiřího Voskovce a jejich Osvobozného divadla (1925 - 1948) mohou příjít své oblíbence připomenout do nově zrekonstruované Werichovy vily na Kampě. Provozuje ji - stejně jako Museum Kampa - Nadace Jiřího a Medy Mládkových, která chce bývalý Werichův byt postupně přetvořit v místo setkávání, diskusí, koncertů, projekcí a odpočinku. Od září Nadace počítá s vylepšením stávající expozice o větší počet interaktivních prvků. Podle předsedy rady Nadace Jiřího Pospíšila bude pak tato výstava o Werichově životě využívat technologii, kterou žádné další muzeum u nás nemá. Fotogalerie ukazuje, jak to nyní ve vile vypadá.
 

Právě se děje

Další zprávy