Česká filharmonie má stále autentický zvuk. A to je dnes vzácné, říká nový šéfdirigent Byčkov

ČTK ČTK
16. 10. 2017 16:53
Česká filharmonie dnes veřejnosti představila nového šéfdirigenta Semjona Byčkova (64). Práci s orchestrem se chce podle svých slov věnovat naplno, celkem s ním stráví nejméně šestnáct týdnů v každé sezoně. Vedle zahajovacích koncertů, šesti abonentních a dvou nahrávacích týdnů bude Českou filharmonii řídit i během zahraničních turné a na hlavních tuzemských festivalech.
Foto: ČTK

Kombinace slovanského ducha a západního pohledu na svět - tak mluví o České filharmonii (ČF) nový šéfdirigent Semjon Byčkov.

Jeho jméno prozradila ČTK na konci minulého týdne, ČF ho na tiskové konferenci blíže představila dnes. Čtyřiašedesátiletý Američan ruského původu filharmonii povede po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi.

"V hudebním světě, který je čím dál více uniformní, patří orchestr, jenž si uchová autentický výraz a zvuk, k uměleckým pokladům," řekl Byčkov.

"Když mě orchestr a česká vláda požádaly, abych se stal nástupcem milovaného Jiřího Bělohlávka, byl jsem jejich důvěrou hluboce poctěn. Pro umělce není větší výsady než být součástí instituce, která sdílí stejné hodnoty, nadšení a stejnou oddanost hudebnímu umění," dodal. 

S Byčkovem dnes za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana podepsal pětiletou smlouvu ředitel České filharmonie David Mareček.

Filharmonii bude Byčkov dirigovat už v prosinci

Byčkov se funkce šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie ujme od sezony 2018/2019. Pro orchestr budou současně pracovat i dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Byčkov se chce práci s orchestrem věnovat naplno, celkem s ním stráví nejméně 16 týdnů v každé sezoně. Vedle zahajovacích koncertů, šesti abonentních a dvou nahrávacích týdnů bude Českou filharmonii řídit i během zahraničních turné a na hlavních tuzemských festivalech.

"Nejbližší vystoupení Byčkova s Českou filharmonií se uskuteční v prosinci. Půjde o plánovaný abonentní program a navíc pan dirigent přebírá jeden program Jiřího Bělohlávka," informoval Mareček.

O nástupci Bělohlávka, který zemřel letos 31. května ve věku 71 let, je rozhodnuto několik měsíců. Jméno Byčkova patřilo k nejčastěji zmiňovaným.

Designovaný šéfdirigent Českou filharmonii poprvé řídil v roce 2013. V současné době je uměleckým ředitelem Čajkovského projektu, v jehož rámci s orchestrem nahrává symfonie a další orchestrální díla Petra Iljiče Čajkovského pro společnost Decca.

Zatím vyšly dvě nahrávky - loni v říjnu Šestá symfonie spolu předehrou-fantazií Romeo a Julie a letos v srpnu symfonie Manfred. Projekt vyvrcholí v roce 2019.

To, co teď s Českou filharmonií prožíváme, ta duchovní spřízněnost, to je vrchol mé kariéry. | Video: dvtv
 

Právě se děje

Další zprávy