Podcast Petra Viziny: Spíš než cibuli mi lidé připomínají česnek, říká Kadlec

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
25. 2. 2020 16:00
Sedmnáct povídek tvoří prozaický debut osmatřicetiletého Vratislava Kadlece, který pod názvem Hranice lesa nedávno vydalo nakladatelství Argo.

Často v pitoreskním detailu zachycuje chvíle, jimiž se pochlubí málokdo - pocit nejistoty, namyšlenost intelektuálů, křivdy zažrané pod kůží, touhu po autenticitě nebo triumf úspěchu protékající mezi prsty.

Kadlecova pozornost a imaginace je zaměřena právě tam, kde si ji pozorovaný přeje nejméně - k soukromým umanutostem a obsesím, k "nedomykavosti" vztahů v rodině.

Podcast s Vratislavem Kadlecem si můžete poslechnout zde:

V impozantně napsaných textech autor zužitkovává schopnost nevidět v lidech jen to, co sami předkládají sobě i okolí.

"Člověk není jako cibule, která by se loupala a došlo se k pravdivému jádru," vysvětluje Vratislav Kadlec. V povídkách zachytil muže, jemuž straka ukradla jméno, nebo historika toužícího po dokonalé přesnosti popisky u muzejního exponátu. "Spíš jsme česneky, které se skládají z různých stroužků. U člověka se nedá mluvit o jádru a věcech na povrchu. Vše u nás existuje vedle sebe," dodává.

Kadlec vystudoval Literární akademii v Praze, dvakrát získal cenu Zlatá stuha za překlady knih pro děti, byl redaktorem a šéfredaktorem literárního měsíčníku Plav. V podcastu čte povídku nazvanou Liborovo autentické odpoledne.

Vítejte u podcastu Petra Viziny s Vratislavem Kadlecem. K poslechu zde na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Apple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy