Podcast Přepište dějiny: Ostravo, Ostravo, jsi ty srdce rudé?

Martin Groman Michal Stehlík Martin Groman, Michal Stehlík
19. 4. 2022 18:00
Dějiny regionů se obvykle vymykají ze schémat "velké" historie. Zároveň je obecné povědomí často redukuje do několika předsudečných obrazů a hesel. Jedinečný příklad obojího nabízí Ostrava - v široce sdílených představách zafixovaná jako odvěce "rudá", hornická, případně "razovitá". Dopřejme si dnes detailnější pohled, který stereotypy rozpouští a odkrývá, jak pozoruhodnou historií kraj oplývá.
V Ostravě vzniká nejvyšší mrakodrap v Česku. Bude mít 56 pater a má připomínat přesýpací hodiny.
V Ostravě vzniká nejvyšší mrakodrap v Česku. Bude mít 56 pater a má připomínat přesýpací hodiny. | Foto: Chybik+Kristof / Alex Shoots Buildings

Začněme tím, že některé nálepky ochotně živí město samotné. Dokladem budiž třeba oficiální text na jeho webových stránkách. "Ostrava měla vždy štěstí na obyvatele, kteří dělali věci sice tak trochu po svém, přesto s představivostí a vkusem." Slova "tak trochu po svém" viditelně hrají na strunu jisté "razovitosti", ani vzdáleně však nepomáhají pochopit, jak originálním a komplikovaným vývojem region prošel.

Podcast Přepište dějiny věnovaný Ostravsku si můžete poslechnout zde:

Jeho moderní historie je opravdu hodně nepodobná čemukoli, co známe z jiných českých oblastí. Už proto, že Ostravsko je protkáno hotovou sítí hranic. Jednak národnostních, polsko-německo-českých. Jednak náboženských, jež vedou mezi katolíky, novými církvemi a židovskou tradicí. A také těch fyzických, tedy státních.

Právě otázky spojené s nimi přitom vlastně nikdy nebyly vyřešeny tak, aby lidé na všech stranách získali dojem spravedlnosti a historické definitivy. Například válka, která se vedla o Těšínsko před rokem 1920, dokáže v místě budit silné emoce ještě dnes. Podobně postava generála Šnejdárka. Ten je pro českou stranu hrdinným rekem, zatímco pro Poláky zločincem.

A třeba informace o tom, že tato část republiky byla po roce 1939 rozseknuta mezi německou Říši a protektorát, se v širším povědomí usadila teprve nedávno - díky bestselleru Šikmý kostel spisovatelky Karin Lednické. Je přitom důležité dodat, že mezi Mnichovem 1938 a okupací 1939 pro sebe ono území získalo na krátký čas také Polsko.

Jak je to potom s oněmi floskulemi o "rudém" a "havířském" kraji? Komunální ostravské volby dlouho přinášely vítězství nikoliv komunistům, ale sociálním demokratům - za nimiž se v závěsu držely spojené německé strany. KSČ poprvé vyhrála až v roce 1938, kdy - pro zajímavost - sudetoněmecká partaj získala jeden jediný mandát, stejně jako sdružení "majitelé domů".

Obdobné je to s dalším atributem Ostravě připisovaným. Když se podíváme na její prvorepublikovou profesní strukturu, pak ještě v roce 1930 tvořili horníci pouhých 13,4 procenta pracovních sil. Bylo jich tedy méně než například hutníků (14 procent) a třeba pracovníci v peněžnictví, obchodě a dopravě tvořili skoro čtvrtinu všech zaměstnanců (23 procent).

Falešnou se při bližším pohledu ukazuje být i teze o bezvěreckém regionu. Před pár lety vydaná kniha autorské dvojice Martin Jemelka a Jakub Štofaník prokázala, že v Ostravě sice po roce 1918 lidé nejmasověji opouštěli katolické řady, zároveň se zde ale dynamicky rozvíjely další církve a náboženské směry, včetně spiritismu.

Až komunismus Ostravsku přinesl opravdu prudký rozvoj těžby i průmyslu. A spolu s ním nadstandardní finanční ohodnocení za práci v nelidských podmínkách, vykoupenou ovšem poškozeným zdravím, častým alkoholismem, řadou tragédií a v neposlední řadě také obří ekologickou zátěží. 

V 90. letech minulého století působil celý region jako odstřižený, bez perspektivy a naděje. Tu ale začíná právě nyní získávat zpět coby místo, které se stále zajímavěji profiluje kulturně, turisticky i co do podnikatelských příležitostí.

Vítejte u podcastu Přepište dějiny, jeho dnešní díl je věnován Ostravsku. K poslechu na platformách SoundcloudSpotifySpreakerGoogle Podcast a Apple Podcast.

Podcast Přepište dějiny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Přepište dějiny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcast a Google Podcast.

 

Právě se děje

Další zprávy