Podcast: Před ruskými vojáky se nesmíte hrbit, oceňují vzdor, říkal veterán Šmoldas

Miloš Doležal Miloš Doležal
29. 3. 2022 18:00
Zkušeností se sovětskými veliteli posbíral nepřeberně. S Rudou armádou bojoval v březnu 1943 u Charkova i Sokolova, na vlastní kůži zažil peklo karpatsko-dukelské operace.

"Sovětům imponovalo, když jste se jim dokázal hrdě postavit. Čím víc jste se před nimi ponižoval a hrbil, tím víc to v nich probouzelo diktátorské sklony. A naopak, když se jim někdo dokázal postavit, vzdorovat, vymezit se a obhájit svoji pravdu, respektovali to," vzpomíná válečný hrdina, generálplukovník Miroslav Šmoldas, který žil v letech 1917 až 2003.

Zkušeností se sovětskými veliteli posbíral nepřeberně. S Rudou armádou bojoval v březnu 1943 u Charkova i Sokolova, na vlastní kůži zažil také peklo karpatsko-dukelské operace.

Vzpomínky generálplukovníka Šmoldase si můžete poslechnout zde:

Ostřelování, kryty, pohyb tanků i pěchoty, oheň a zkáza. V těžkých bitvách druhé světové války před 79 lety neumírali jen Rusové, ale také Čechoslováci. Jejich nasazení, kterého s oblibou zneužívala komunistická propaganda, má své neznámé kontury i detaily. Některé z nich v dnešním podcastu přibližuje právě olomoucký rodák a absolvent vojenské akademie v Hranicích na Moravě.

Válku poznal Miroslav Šmoldas z různých stran. Jako sovětský zajatec i jejich spolubojovník. A také coby těžce zraněný voják. Patřil k blízkým přátelům slavného nadporučíka Otakara Jaroše (který byl později in memoriam povýšen do hodnosti kapitána) a stal se také svědkem jeho smrti v legendární bitvě o Sokolovo. Poznali se v létě 1939, kdy se v Polsku začala formovat Československá legie, zárodek pozdějšího 1. československého samostatného praporu. Na východní frontě pak Miroslav Šmoldas potkal také statečnou zdravotnici a svoji budoucí ženu Grétu Goldmannovou.

Po válce se stal náčelníkem III. oddělení Generálního štábu a bezmála na rok byl odeslán do vojenské akademie v Moskvě. Po návratu se stal technickým náměstkem ministra národní obrany a podílel se na budování československého vojska podle sovětského vzoru. Za pražského jara působil jako generální inspektor armády, po okupaci ale musel odejít a byl "uklizen" coby velvyslanec do "země nikoho" mezi Severní a Jižní Koreou.

Vzdělaný generálplukovník Miroslav Šmoldas, k němuž neodmyslitelně patřila dýmka a břitký humor, zemřel 26. března 2003.

Vítejte u reportážního podcastu Na cestě s Milošem Doležalem, jehož dnešní díl je věnován vzpomínkám válečného veterána Miroslava Šmoldase. K poslechnu na platformách: SoundcloudSpreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy