Podcast Na dotek: Slováky jsem považoval za iracionální pachatele rozpadu

Petr Vizina Petr Vizina
29. 12. 2021 18:00
Se spisovatelem Pavlem Kosatíkem o jeho nové knize Slovenské století, mostu mezi Východem a Západem, o zápasu mezi Pithartem a Mečiarem i nejbližším zrcadle Česka.
Spisovatel Pavel Kosatík.
Spisovatel Pavel Kosatík. | Foto: Honza Mudra

Skoro 70 let se Slováci snažili na Češích vymoci vlastně jediné: soužití podle zásady rovný s rovným, myslí si Pavel Kosatík. Že se naplnění svých neskrývaných i latentních představ nedočkali, skončilo na Nový rok 1993 rozdělením Československa na dva samostatné státy. "Nešel jsem po nových objevech. Četl jsem staré knihy a napadaly mě jiné věci, než byly v těch knihách napsány," přibližuje Kosatík vznik svého Slovenského století, které nedávno vydal Torst.

Český spisovatel v knize prostřednictvím výrazných postav portrétuje slovenské dějiny a snaží se porozumět i své vlastní předpojatosti. "V roce 1992 jsem se mýlil stejně jako velká část české strany," vzpomíná na rozlučku dvou nejbližších národů. "Připadalo mi, že oni jsou těmi iracionálními pachateli rozpadu, že to s nimi nejde dál."

Podcast s Pavlem Kosatíkem si můžete poslechnout zde:

Skrze životní osudy Vavra Šrobára, Milana Rastislava Štefánika, Milana Hodži, Andreje Hlinky, Jozefa Tisa, Viliama Širokého, Gustáva Husáka či Vladimíra Mečiara nahlíží Kosatík příběh slovenské státnosti, včetně temných chvil klerofašistické "farské republiky" v područí německého nacismu.

"Normalizace pak naše společné dějiny uspala na mnoho způsobů," je přesvědčen. A svými profily slovenských "otců zakladatelů" se pokouší narýsovat kontrast k tomu, co bychom snad mohli nazvat českou kulturní kolonizací Slovenska v dobách společného státu.

Podcast kromě rozhovoru s Pavlem Kosatíkem přináší také ukázky z projevu k rozpadu Československa; z proslovu prezidenta Jozefa Tisa o účasti slovenských vojáků v boji proti Sovětskému svazu v roce 1941; ukázku z reportáže o cestě prezidenta Beneše do Topoľčianek (1947), úryvek z řeči ke vzniku federace v roce 1968 a zpěv Vladimíra Mečiara, jímž se loučil s postem slovenského premiéra (1998). K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy