Podcast Na cestě: Komsomolci, vy jste takoví pěkní chlapci, všechny vás postřílím

Miloš Doležal Miloš Doležal
17. 10. 2021 16:00
Příběhy z pohnuté historie českého skautingu vyprávějí členové Foglarova slavného oddílu Pražská dvojka: Vladimír „Dan“ Janík a Jiří „Jirka N“ Navrátil.

Skaut Dan, občanským jménem Vladimír Janík, zažil všemožná dramata, jež památné družině uštědřily divoké dějiny 20. století. Postupně přinesly zákaz Junáka za nacistické okupace a následné tajné tábory ve Sluneční zátoce i okolí. Pak poválečné krátké nadechnutí a nový zákaz po komunistickém převratu. Další obnovu v roce 1968, následovanou opět normalizačním zaškrcením. A nakonec třetí kříšení po roce 1989.

Vladimír Janík má za to, že spletitou budoucnost českého skautingu „zahlédl“ již v srpnu 1945 na Táboře svobody. Tehdy kolem jejich ležení ve Sluneční zátoce často chodili opilí vojáci Rudé armády. Jeden z nich s namířeným samopalem prošacovával stany a Foglarově partě pohrozil: „Komsomolci, vy jste takoví pěkní chlapci, já vás tady všechny postřílím.“

Podcast o českém skautingu si můžete poslechnout zde:

Dnešní dokumentární cesta vede do Sluneční zátoky, k Rodrigově skále, Rejžáku a k Bobří řece - tedy k Sázavě poblíž Ledče. Jsou to památná místa, s nimiž se generace čtenářů setkávaly v knihách Jaroslava „Jestřába“ Foglara.

S pátráním po osudech lidí, kteří zde s Pražskou dvojkou pobývali mezi roky 1925 a 1945, tentokrát pomáhají dva členové tohoto nejstaršího českého skautského oddílu. Jiří Navrátil (1923-2017), skautským jménem Jirka N. A Vladimír Janík (1927-2012), řečený Dan.

Oba zažili jeden z řady mezních okamžiků v historii družiny. Během Tábora strachu se k nim v roce 1944 po udání od některého z „bdělých“ občanů dostavila kontrola z nacisty řízeného Kuratoria pro výchovu mládeže. Pobyt byl ihned zrušen s tím, že vše bude mít dohru v Praze. Naštěstí ale celou záležitost vyřizoval český úředník, který ji pomohl „vyžehlit“.

Už po pár letech přesto mnozí skauti skončili za mřížemi, tentokrát ovšem z vůle komunistických aparátčíků. Konkrétně Jiří Navrátil si v jejich lágrech odseděl 11 let. Přežít mu je pomohla právě skautská průprava.

Vítejte u podcastu Na cestě s Milošem Doležalem. K poslechu na platformách  SoundCloud, Spreaker, Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy