Podcast Miloše Doležala: Přepadly nás čtyři junkersy a prostřílely nám welouše

Miloš Doležal Miloš Doležal
10. 9. 2020 18:00
Přesně před 80 roky vzlétla ke své první bojové akci 311. československá bombardovací peruť RAF. Poslechněte si vzpomínky hrdinů, kteří se útoků na cíle v nacisty okupované Evropě účastnili.

"Letíme a já cosi dělal u svého navigátorského stolku a najednou na mě volá telegrafista Ludva Král - Járo kukej ven! Viděl jsem tam tři junkersy a přilétl ještě jeden. Začaly na nás útočit. Ludva začal telegrafovat na základnu. Tak začal náš souboj o přežití. Jenže zasekl se nám boční kulomet a u toho druhého zase nefungoval zaměřovač," popisuje jeden z nejdramatičtějších soubojů našich bombardovacích letců za druhé světové války plukovník Jaromír Foretník.

Nakonec se posádce podařilo dvě nepřátelská letadla sestřelit a zázračně se vrátit na domovské letiště. Po šťastném přistání na svém letadle napočítali přes tři stovky průstřelů. Zasáhly i sedadlo, na kterém seděl právě Foretník.

Podcast se vzpomínkami československých letců RAF si můžete poslechnout zde:

Historie 311. československé bombardovací perutě RAF patří k nejskvělejším kapitolám našich novodobých dějin. Svědectví československých leteckých bojovníků plně potvrzuje známou latinskou moudrost, podle níž jsou bez statečnosti všechny ctnosti jako vdovy.

Večer a noc z 10. na 11. září 1940. Na základně v anglickém Honingtonu panuje zvláštní napětí - tři wellingtony startují na svoji vůbec první bojovou akci. Cílem je seřaďovací nádraží v nacisty okupovaném Bruselu. Operace se vydařila. A spolu s ní zdárně odstartovalo i účinkování československých bombardovacích letců na nebi válečné Evropy.

Jen o dva týdny později - 23. září 1940 - se pak zúčastnili náletu na Berlín, hlavní město Třetí říše. Šlo o mimořádně obtížnou misi: trasa měla přes 1800 kilometrů a vedla převážně nad územím kontrolovaným německým vzdušnými silami a hustou protiletadlovou obranou.

Operační činnost 311. perutě postupně nabývala na intenzitě a na nepřátelské cíle záhy útočila takřka denně. Podílela se na těžkých náletech na Hamburk, Kolín nad Rýnem, Brémy, Kiel a Mannheim.

Později se naši letci účastnili také bitvy o Atlantik - stíhání a ničení německých ponorek, torpédoborců a lodí, které ohrožovaly válečné konvoje spojenců. K jejich zcela unikátním výkonům patří potopení německé ozbrojené obchodní lodi Alsterufer.

Platilo se však životy. V roce 1942 dosáhly ztráty více než 50 procent a za celou existenci "třistajedenáctky" zahynulo při bojových akcích celkem 250 československých letců. Sestřelení i s následným německým zajetím pak přežilo 34 mužů.

V podcastu hovoří plukovník Petr Uruba - pilot, který musel se svojí posádkou nouzově přistát v okupované Francii. Plukovník Otakar Černý - navigátor, jehož wellington se při letu na Hamburg zřítil za dosud nevyjasněných okolností, osádka se ale stačila zachránit na padácích. Černému se pak několikrát podařilo uniknout z německého - a po únoru 1948 i komunistického - vězení. Dále plukovník Jaromír Foretník - navigátor, který se 11. září 1942 zúčastnil jednoho z nejdramatičtějších soubojů v historii 311. perutě. Generál Ivan Schwarz, jehož posádce se 27. prosince podařilo v Atlantickém oceánu potopit německou ozbrojenou obchodní loď Alsterufer.

Vyprávění pamětníků doplňují vzpomínky generála Imricha Gablecha, který působil na anglických letištích jako operační důstojník; Reného Šírka, za války totálně nasazeného v německých přístavech v roli hasiče a Alfonse Bradatsche, zaměřovače protiletadlového dělostřelectva wehrmachtu.

Vítejte u reportážního podcastu Na cestě s Milošem Doležalem. Poslechnout si jej můžete na platformách SoundCloud, SpreakerSpotifyApple, Podcasts Google Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy