Podcast Miloše Doležala: Velbloudice, která přinesla mír Miloši Formanovi

Miloš Doležal Miloš Doležal
14. 6. 2020 9:00
"To exotické zvíře, které se mi v květnu 1945 objevilo pod oknem jako zázračný symbol míru, jako má dvouhrbá holubice, dokonale překrylo mé vnímání historie," píše ve svých pamětech režisér Miloš Forman. Dává tak vzpomenout na unikátní akci, která se na našem území odehrála přesně před 75 roky.

Píše se červen 1945. Válka skončila, Evropa a Československo začínají novou etapu svých dějin. Silnicí, lemovanou jabloněmi a vraky vojenských vozidel, kráčí i poklusává podivná karavana. Skupinka skautů s velbloudem dvouhrbým, který frká a plive. Přesněji - skauti vedou velbloudici, které říkají Pepita.

Našli ji v posázavských lesích, kam se podle všeho zatoulala z některého z rozprášených německých cirkusů. A jak velí jedno ze skautských přikázání, zuboženému exotickému zvířeti se rozhodli pomoci. Třebaže to dnes na první pohled může vypadat banálně, podnik, k němuž se v čerstvě poválečných časech odhodlali, je unikátní a pamětihodný.

Podcast Na cestě si můžete poslechnout zde:

Záchrana velbloudice probíhala štafetovitě a trvala týden. Pepita během něj putovala přes osvobozené Čechy na trase Havlíčkův Brod - Golčův Jeníkov - Čáslav - Kutná Hora - Kolín - Český Brod - Úvaly až do pražské zoo. Jako malí skauti se záchrany zvířete účastnili pozdější výrazné osobnosti - literární historik Jaroslav Med, odpůrce komunistického režimu Roman Bubák, nebo již zmiňovaný filmový režisér Miloš Forman.

Z oné skautsko-velbloudí karavany existuje mnoho dokumentárních snímků, nejvýraznější je datován 11. červnem 1945. Fotograf z Golčova Jeníkova zachytil celou skupinu na silnici před kostelem. Velbloudice po dlažbě kráčí hrdě a vznešeně, jemně našlapuje na kočičí hlavy. Kolem ní jako tělesná stráž čtyři skauti. Všichni mají pevné boty, uniformy, manšestrové kraťasy a vojenské tašky. Vepředu ji za uzdu vede ten nejstarší, vysoký a hubený, na hlavě má posazenou lodičku, na očích kulaté brýle a směje se od ucha k uchu. Tři ostatní, výrazně mladší, Pepitu obklopují ze všech stran. Nezastavují ani nepózují, mají před sebou ještě dlouhou cestu.

V podcastu na událost vzpomínají Marta Štaflová, skautka z Havlíčkova Brodu; skaut a vězeň komunistických kriminálů Jiří Navrátil; účastník vyprovázení velbloudice z Havlíčkova Brodu, skaut a literární historik Jaroslav Med; Vladimír Kolomý - skaut z Úval, který se v červnu 1945 účastnil velbloudí pouti do pražské zoo. A také archivář zahrady Zbyněk Šíša.

Jak dvouhrbá velbloudice Pepita-Pepča-Junačka skončila? Dokumenty prozrazují, že již po dvou měsících, 10. srpna 1945, byla vyměněna do cirkusu Henry za mladou hyenu skvrnitou, která se jmenovala Bobík.

Vítejte u podcastu Na cestě s Milošem Doležalem. K poslechu na platformách SoundCloud, SpreakerSpotifyApple Podcasts a Google Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy