Podcast Miloše Doležala: Toufarův nářek už ani nepřipomínal lidský hlas

Miloš Doležal Miloš Doležal
23. 2. 2020 10:30
Přesně před 70 roky komunisté umučili číhošťského faráře Josefa Toufara. Na následky bezbřehého týrání zemřel 25. února 1950. Podcast Miloše Doležala přináší unikátní svědectví tří lidí, kteří se do knězovy blízkosti dostali v nejtěžších chvílích jeho života.

Jen zřídkakdy nás historie konfrontuje s takovým tajemstvím a tak naléhavými otázkami jako v příběhu faráře Josefa Toufara, jehož život osudově poznamenal záhadný pohyb křížku v číhošťském kostele.

To kvůli němu - a chystanému politickému procesu proti katolické církvi - byl Josef Toufar ze své fary unesen do valdické kartouzy a stal se číslem 8016. Psychickým a především fyzickým terorem sedmi příslušníků Instruktážní skupiny Státní bezpečnosti byl nucen k falešnému doznání.

Podcast si můžete poslechnout zde:

Po čtyřiadvaceti dnech - 20. února 1950 - hlásí velitel výslechové skupiny Ladislav Mácha do Prahy, že "vyšetřování" se zadrhlo, protože Toufar je zatvrzelý. Jinými slovy - kněz v té době z posledních sil stále odolával brutálnímu mučení.

Spolu s Josefem Toufarem se ve valdickém vězení ocitli i dva jeho přátelé a spolupracovníci - tehdejší bohoslovec Jan Zmrhal a želivský opat Vít Bohumil Tajovský. Oba valdické peklo přežili a oba také přinesli důležité svědectví o průběhu vyšetřování v tamních celách a sklepeních.

Josef Toufar výslechové metody nepřežil. Státní bezpečnost se jej na poslední chvíli snažila zachránit pro připravovaný monstrproces. Ani operace ve špičkovém zdravotnickém zařízení pro komunistické prominenty už ale nepomohla. V jakém stavu tam kněze dovezli, popisuje svědkyně operace, zdravotní sestra Růžena Mladá.

Zmučený Toufar zemřel pár hodin po ošetření a posléze byl pod falešným jménem v utajení pohřben do hromadného hrobu na Ďáblickém hřbitově. Ani jeho nejbližší se dlouhou dobu nic nedozvěděli.

Nevinný, který měl zmizet z paměti - a jemuž tajní sebrali život a po smrti i jméno -, se nepřestává vracet. Jeho příběh se ozývá jako opakovaný výkřik a stává se nepřehlédnutelnou součástí moderních českých dějin.

Vítejte u dokumentárního podcastu Miloše Doležala. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker a Spotify.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy