Podcast Miloše Doležala: Soudruh pop - dvě tváře Josefa Plojhara

Miloš Doležal Miloš Doležal
29. 3. 2020 15:00
Robustní postava s masitou tváří, pod níž se vyjímá široký bílý kolárek. V jeho případě připomíná spíš obojek. Josef Plojhar. Kněz, který od roku 1948 sedal v pohodlných křeslech komunistických vlád, zatímco mnozí z jeho přátel skončili ve vězeních a někteří na popravišti. Člověk rozporuplný a nečernobílý. Pětice pamětníků hledá odpověď na otázku, proč si komunisté vybrali ke své hře právě jeho.

Před válkou platil za vyhledávaného českobudějovického kazatele a oblíbeného pedagoga. Po komunistickém puči se stal ministrem zdravotnictví, předsedou Československé strany lidové i poslancem Národní fronty. A v důsledku toho také suspendovaným katolickým knězem.

Pro mnohé je dodnes symbolem kolaborace části kléru s komunistickým režimem. Zároveň ale zůstává i člověkem, který tu a tam dokázal druhým účinně pomoci.

Podcast Miloše Doležala si můžete poslechnout zde: 

Pokusme se společně s několika pamětníky nahlédnout do života a skutků muže, který se až do své smrti v roce 1981 aktivně podílel na budování komunistického systému. Mimochodem - zemřel náhle na sovětském velvyslanectví v Praze při oslavách Velké říjnové socialistické revoluce, čímž se symbolicky uzavřel jeho příběh. Příběh člověka, kterému sovětští komunisté, generálové a příslušníci tajné služby KGB při stranických pitkách žoviálně říkali "tavarišč pop" - soudruh pop.

Když byl v dubnu 1945 osvobozen nacistický koncentrační tábor Dachau, svobodní z něj vyšli dva Josefové. Dvě naprosto protikladné osobnosti novodobých českých dějin. Budoucí pražský arcibiskup Beran - a příští padlý kněz Plojhar. Prvnímu připravili zdejší stalinisté zářnou kariéru, druhému vyhnanství.

Na otázku, proč si komunisté vybrali ke své hře právě Plojhara, hledá odpověď pětice pamětníků.

Bohumil Pick - muž, který od padesátých let dvacátého století pracoval v sekretariátu Československé strany lidové a patřil k Plojharovým blízkým spolupracovníkům.

Václav Vaško - diplomat, vězeň nacistických i komunistických kriminálů a církevní historik.

Jaroslav Mikeš a Jiří Sůva - novináři bývalého lidoveckého deníku Lidová demokracie.

A Gustav Čejka - katolický kněz, vyšehradský kanovník, člen kolaborantského sdružení Pacen in terris i aktivní spolupracovník StB.

Vítejte u dokumentárního podcastu o Josefu Plojharovi. K poslechu je nahoře v článku nebo na platformách SoundCloud, Spreaker, Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na cestě s Milošem Doležalem

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerSpotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

 

Právě se děje

Další zprávy