25 tisíc lidí vítalo Plzeň jako evropskou metropoli kultury

ČTK ČTK, Economia
Aktualizováno 17. 1. 2015 19:55
Přišli ve čtyřech průvodech symbolizujících čtyři plzeňské řeky a sledovali asi hodinovou show na centrálním náměstí Republiky.
Andělé na chůdách v sobotním průvodu na plzeňském náměstí.
Andělé na chůdách v sobotním průvodu na plzeňském náměstí. | Foto: ČTK

Plzeň - Zvuk nových zvonů na katedrále sv. Bartoloměje v sobotu ohlásil Plzeň jako Evropské hlavní město kultury 2015.

Asi hodinovou show uspořádanou k této příležitosti sledovaly na centrálním náměstí Republiky tisíce lidí, kteří přišli ve čtyřech průvodech symbolizujících čtyři plzeňské řeky. Další lidé stáli před pěti velkoplošnými obrazovkami v přilehlém sadovém okruhu.

Podle odhadů organizátorů přišlo do centra na 25 tisíc lidí.

Petr Forman se svým týmem piloval slavnostní zahájení akce Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015.
2:12
Petr Forman se svým týmem piloval slavnostní zahájení akce Plzeň Evropské hlavní město kultury 2015. | Video: Blahoslav Baťa

Při Symfonii zvonů, tedy hlavním zahajovacím momentu oslav, prošel nad hlavami lidí na náměstí ve výšce asi 40 metrů švýcarský provazochodec David Dimitri. Ujít po provaze musel asi 240 metrů.

Na zvony se složili Plzeňané i další dárci. Stometrové kostelní věži chyběly přes 70 let. Za druhé světové války byly původní zvony roztaveny na zbraně. Při mimořádně silném zážitku zaznělo z katedrály všech pět zvonů, tedy čtyři nové a jeden historický.

K plzeňské symfonii se přidaly ve stejnou chvíli i katedrály v dalších městech Česka i v zahraničí. Lidé na náměstí mohli sledovat záběry z 11 obřích projektorů, které promítaly na stěny okolních domů, katedrálu i dvě velká plátna příběh města. Lidem před očima proběhly důležité okamžiky z historie Plzně, pohlédli do tváří slavných rodáků. Zazněla skladba z dílny Marko Ivanoviče napsaná speciálně pro dnešní ceremoniál.

Odpoledne mohli lidé v Plzni sledovat, jak se v místním sadovém okruhu vyrábí ledový bar a socha ze 70 kvádrů. Každý z nich vážil 125 kilogramů. Šlo o jednu z největších sobotních atrakcí.

Ledový bar v Plzni.
Ledový bar v Plzni. | Foto: ČTK

"Kvádry vyrábíme ve speciálních mrazicích vanách, kam dáváme profiltrovanou vodu a čekáme tři až čtyři dny, než se nám kvádr vyrobí," řekl k tomu Marek Košmider. Ideální počasí pro práci s ledem podle něj nebylo - drobně pršelo a bylo nad nulou. "Ideální je teplota minus deset a sluníčko. Ledové bary a sochy se někdy dělají i v létě, kdy je to ale vždy jen na pár hodin, v zimním počasí to vydrží i měsíce," uvedl.

Devítimetrový bar vytvořil v prostoru před Měšťanskou besedou plzeňský umělec František Bálek. "Plánuji jej vyzdobit a doplnit plastikami, které se nějak vážou k Plzni a k roku 2015," řekl během tvorby.

V baru tam vznikly ještě sochy dvou rytířů, které nesou štíty s logem Plzeň 2015. Součástí je také gotický, asi tři metry vysoký portál, jenž odkazuje na krásu plzeňské katedrály sv. Bartoloměje. Vrchol portálu ozdobí andělíček, další symbol Plzně.

Před zraky diváků z ledu tvořili i další umělci, a to trojice nejlepších sochařů z Evropy v této disciplíně. Nestoupne-li výrazně teplota, díla vydrží do neděle.

 

Právě se děje

Další zprávy