Platy hudebníků řeší v Karlových Varech

ČTK, RiK
13. 12. 2005 9:00
Karlovy Vary - Karlovarský symfonický orchestr (KSO) je jedinou příspěvkovou organizací města, která i přes dnešní schválení rozpočtu na rok 2006 neví, s jakou částkou bude vlastně hospodařit.

Konečnou verzi, jež počítá s navýšením peněz symfonikům o tři miliony korun asi na 23,1 milionu, bude projednávat zastupitelstvo patrně v únoru až po vyhodnocení hospodaření KSO v letošním roce.

Návrh nezvyšovat rozpočet KSO prosadila náměstkyně primátora Monika Makkiehová (ODS) a zastupitelé ho podpořili. Aby peníze pro symfoniky případně nechyběly, převedlo nyní město tři miliony do rezervního fondu odboru kultury. "Pokud by je nedostal KSO, využili bychom je jinak. Předpokládám ale, že bude vše v pořádku a přidáno dostanou symfonici," řekla Makkiehová.

Chybná mzdová politika?

Spokojená není především s mzdovou politikou v KSO. Podle ní jsou obrovské platové rozdíly mezi hudebníky, jichž je 70, a administrativou s osmi zaměstnanci. "Nezdá se mi zcela normální, aby průměrné platy úředníků KSO převyšovaly o několik tisíc průměr hudebníků," uvedla Makkiehová.

Ředitel KSO Miloš Formáček nechtěl názor náměstkyně na platy symfoniků komentovat, údajně je to její osobní názor. Pokud by KSO nedostal požadovaných 23,1 milionu korun, může to podle něj ohrozit jeho činnost. "Ta částka vychází z finanční studie, kterou jsme magistrátu předali. Rostou náklady na mzdy, energie, nájmy. Nemyslím si, že by neodpovídala realitě. Ale nezbude nám nic jiného, než čekat," uvedl Formáček.

Informace o tělese

Karlovarský symfonický orchestr byl založen v roce 1835 Josefem Labickým jako sezónní lázeňské těleso. V letech 1911 - 1941 stál v jeho čele Robert Manzer, který pozvedl orchestr na pozoruhodnou uměleckou úroveň a navázal styky s významnými osobnostmi evropské hudby, mimo jiné P. Casalsem a R. Straussem.

Karlovarský symfonický orchestr hostuje pravidelně nejen na koncertních pódiích v České republice (mj. na festivalu Pražského jara), ale také v zahraničí, především v Německu a v dalších evropských státech.

Účinkuje nejen v symfonických programech, ale také při operních festivalech (Oviedo), v baletních večerech (Bregenz), mezinárodních soutěžích (Zaragoza), či kantátových koncertech (Antverpy, Bonn, Karlsruhe, atd.).

 

Právě se děje

Další zprávy