PKF slaví dvacetiny se sopranistkou Kate Royal

jla
Aktualizováno 27. 9. 2014 17:51
Tři nejen žánrově různorodé koncerty v jednom týdnu si PKF - Prague Philharmonia nadělí jako dárek k dvacátým narozeninám. Přijede Kate Royal, Julia Kamenik i Beethoven.
Britská operní pěvkyně Kate Royal už jednou s PKF vystupovala. Na Smetanové Litomyšli zpívala v češtině Dvořákovu Rusalku.
Britská operní pěvkyně Kate Royal už jednou s PKF vystupovala. Na Smetanové Litomyšli zpívala v češtině Dvořákovu Rusalku. | Foto: PKF

Praha - Ku příležitosti oslav 20. výročí založení hudebního tělesa PKF - Prague Philharmonia do Česka přijede bristká operní hvězda Kate Royal. Při prvním částí koncertní trilogie vystoupí hned dvakrát, zazpívá Mahlerovu Symfonii č. 4 a čtyři milostné španělské písně Joaquína Rodriga.

"Okouzlující Kate Royal má opravdu zlato v hrdle a v závěru večera vystoupí na empoře Dvořákovy síně přímo mezi posluchači," těší se dirigent Jakub Hrůša. 

Prostřední část koncertů zavede posluchače do dob největší slávy Rakouska-Uherska. Program sestavil druhý šéfdirigent PKF, švýcarský flétnista, Kaspar Zehnder. Ve středu 1. října tak vzdá hold operním kusím z pera Johanna Strausse mladšího nebo Giuseppe Verdiho.

Beethoven i cikánské tance

Přednes rakouské sopranistky Julie Kamenik příznačně doplní maďarský cikánský soubor Kalando Ensemble Budapešť a Český filhramonický sbor Brno. "Posluchače přeneseme o nejméně jedno století zpět v čase, zahrajeme známé melodie z Cikánského barona nebo Čardášových tanců," říká dirigent Zehnder.

O velkolepost finále koncertní trilogie se postarají přední domácí sólisté pod vedením jednoho ze zakladatelů PKF Jiřího Bělohlávka. Čtveřice umělců Simona Houda Saturová, Jana Hrochová Wallingerová, Richard Samek a Jan Martiník zakončí oslavy čtvrtou větou poslední dokončené symfonie německé legendy vážné hudby Ludwiga van Beethovena.

První koncert se uskuteční 28. září v Dvořákově síni Rudolfina.

 

Právě se děje

Další zprávy