Theodor Pištěk dostal k 85. narozeninám výstavu. Jsou na ní i práce ovlivněné geometrií

ČTK ČTK
13. 11. 2017 22:39
V pražské Galerii Zdeněk Sklenář v Salvátorské ulici má do 9. prosince u příležitosti 85. narozenin výstavu malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Výstava je retrospektivou autorovy tvorby od počátku 60. let až do současnosti a návštěvníkům přibližuje i tehdejší práce ovlivněné geometrismem. 
Jak hrát míčem. Geometrií ovlivněná kresba z roku 1966.
Jak hrát míčem. Geometrií ovlivněná kresba z roku 1966. | Foto: Galerie Zdeněk Sklenář

Výtvarník Theodor Pištěk, který 25. října oslavil 85. narozeniny, je společně se Zdeňkem Sýkorou jedním z prvních autorů geometristů. Podle Martina Dostála, kurátora retrospektivní výstavy v pražské Galerii Zdeněk Sklenář, si geometrii vyzkoušeli v 60. letech v době, kdy u nás ještě nebyla příliš rozšířená. 

"Theodor Pištěk je z mého pohledu dlouhodobě mylně a jednostranně interpretován. Tato výstava představuje základní rys jeho tvorby: metafyzičnost. Pištěk není hyperrealista! Je romantický realista s metafyzickým základem, v němž tajemství je základním prvkem," dodává galerista Zdeněk Sklenář na adresu hyperrealistického žánru, který Pištěka proslavil.

Adieu Guy Moll. Obraz, který Pištěk maloval od roku 1992.
Adieu Guy Moll. Obraz, který Pištěk maloval od roku 1992. | Foto: Galerie Zdeněk Sklenář

Na výstavě se představuje i zatím méně známý obraz Rozmluva s Hawkingem, který Pištěk vytvořil v letošním roce. Je autorovou vizuální představou o známém vědci, jemuž se obdivuje.

Svou představu o něm přetváří do geometrických struktur, s jejichž pomocí parafrázuje samotného fyzika Stephena Hawkinga. Výsledkem jsou prostorově a hloubkově ztvárněné velkoformátové obrazy.

Theodor Pištěk byl kromě umělecké tvorby také známý jako reprezentant automobilových závodů. Svět aut, motorů a závodních okruhů ho taktéž inspiroval. 

Na výstavě je k vidění i veristický obraz, který autor maloval 25 let a který dokončil v letošním roce. Pištěk jej nazval Adieu Guy Moll a je poctou slavnému francouzskému automobilovému závodníkovi, jenž tragicky zahynul při závodě v roce 1934.

"Pištěka v jeho malování zajímá také atmosféra, tajemství, příběh, prostor obrazů. Zásadní roli v jeho tvorbě pak hraje mimořádná citlivost k barvám," připomíná kurátor Martin Dostál.

Teodor Pištěk patří spolu se Zdeňkem Sýkorou či Václavem Boštíkem mezi přední osobnosti poválečného umění.

Po ukončení studia na Akademii výtvarných umění se kromě umělecké tvorby zabýval také tvorbou filmových kostýmů. Spolupracoval s Františkem Vláčilem, později s Milošem Formanem. Za kostýmy k jeho filmu Amadeus dostal Oscara

 

Právě se děje

Další zprávy