Piková dáma od Toyen se stala nejdražším obrazem vydraženým v Česku

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 10. 2020 19:30
Malba od Toyen nazvaná Piková dáma byla na nedělní aukci v Praze prodána za 78,6 milionu korun včetně přirážky. Stala se tak nejdražším obrazem vydraženým v Česku. Vyvolávací cena činila 29,9 milionu.

Rekord dosud držel obraz Oskara Kokoschky jménem Praha - Pohled z křižovnického kláštera, loni prodaný za 78,5 milionu.

Toyen: Piková dáma, 1926, prodáno za 78,6 milionu korun.
Toyen: Piková dáma, 1926, prodáno za 78,6 milionu korun. | Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Obraz od Toyen, v originále nazvaný La Dame de pique, pochází z malířčina sběratelsky ceněného období. Namalovala ho krátce po příchodu do Paříže v roce 1926. "Olej Toyen srovnatelné galerijní kvality a významu se na českém a světovém aukčním trhu ještě nikdy nedražil," uvedla aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery.

Dosavadním autorským rekordem Toyen v české aukci byl obraz Šero v pralese. V roce 2017 za něj kupec zaplatil 36 milionů korun včetně přirážky.

Za milionové částky se na nedělní dražbě v pražské Mánesu prodala i další díla. Za zhruba 8,3 milionu korun získal nového majitele obraz Zimní květ od mistra šerosvitu a světla Jakuba Schikanedera. "Jedná se o mimořádně půvabné dílo, kde se malíř inspiroval japonským dekorativním uměním," uvedla aukční síň. Vyvolávací cena díla z roku 1887, které bylo dlouho nezvěstné, činila 2,7 milionu korun.

Za olej Josefa Čapka Děti v trávě dal kupec 7,9 milionu korun. Práce náleží do takzvaného dětského období malířovy tvorby z přelomu 20. a 30. let minulého století. "Jde o Čapkův nejdražší obraz s motivem hrajících si dětí," upřesnila Aneta Kopecká z pořádající aukční síně.

Nový autorský rekord má po aukci také malíř Pravoslav Kotík. Jeho olej z roku 1946 nazvaný Rekreace šel do dražby s cenou 850 tisíc korun, aby nakonec našel nového majitele za 3,35 milionu korun. Za dosud nejvyšší cenu v Česku bylo vydraženo dílo chorvatského malíře Vlaha Bukovace. Obraz s motivem dívky v oranžovém šálu se prodal téměř za tři miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy