Picasso, de Chirico či Dalí se na léto přestěhují do Liberce na unikátní výstavu

Olej Giorgia de Chirica z roku 1970. Na výstavě bude také.
Foto: Oblastní galerie Liberec
Hana Slívová Hana Slívová
20. 6. 2017 5:00
Netradiční výstavu chystá na léto Oblastní galerie Liberec. Návštěvníci tu poprvé uvidí obrazy a sochy Pabla Picassa, Giorgia de Chirico, Alberta Giacomettiho, Salvadora Dalího či Jeana Dubuffeta. Díla pocházejí ze soukromé sbírky rakouského sběratele a galeristy Helmuta Klewana. Liberec je po Augsburgu a Vídni třetím a také posledním evropským městem, kde výstava bude k vidění.

Výstava v Oblastní galerii Liberec s názvem Giacometti - Picasso - Chirico v polovině července představí více než 150 obrazů a soch od šedesáti světových autorů, z nichž mnozí v České republice ještě nikdy nevystavovali.

Návštěvníci se mohou těšit na obrazy, grafiky a sochy Alberta Giacomettiho, Pabla Picassa, Giorgia de Chirica, Kurta Schwitterse, Jeana Dubuffeta či Francise Bacona.

"Kromě děl klasické moderny bude na výstavě i významný soubor rakouského poválečného umění, především akcionismu, kdysi radikálního a agresivního hnutí, které ale veřejnost později akceptovala jako významný příspěvek Rakouska světové kultuře," dodává ředitel liberecké galerie Jan Randáček. Do této skupiny patří například Günter Brus.

Augsburg - Vídeň - Liberec

Všechna díla pocházejí se soukromé sbírky bývalého mnichovského galeristy Helmuta Klewana, kterému se podařilo shromáždit kolekci několika set uměleckých děl významných osobností evropského výtvarného umění 20. století.

Původně byla výstava k vidění v Kunstsammlungen und Museen Augsburg, pak v galerii Belvedere ve Vídni. Liberec je posledním městem, kde ji budou moci návštěvníci spatřit. "Výstavu se nám sem podařilo dostat především díky dlouhodobé spolupráci s augsburskými kolegy," vysvětluje Jan Randáček s tím, že její příprava byla výjimečně náročná.

Výstava potrvá od 13. července do 1. října.

 

Právě se děje

Další zprávy