Performer si uvázal symbol Francie na penis, dočkal se soudu

Reuters Kultura Reuters, Kultura
6. 5. 2014 15:12
Francouzský soud uznal performera Stevena Cohena vinným z exhibicionismu za jeho vystoupení bojující proti xenofobii, homofobii a antisemitismu.
Steven Cohen těsně před zatčení při své performanci v Paříži.
Steven Cohen těsně před zatčení při své performanci v Paříži. | Foto: Steven Cohen

Paříž - Jihoafrického performera Stevena Cohena, který loni v září vystoupil se svou improvizací v Paříži u Eiffelovy věže, shledal soud vinným z exhibicionismu. Trest mu ale soudce neuložil.

Cohen při svém vystoupení pod Eiffelovskou tančil v korzetu a na vysokých podpatcích s čelenkou na hlavě a živým kohoutem připoutaným k penisu. Trvalo jen velmi krátkou dobu, než ho tehdy francouzská policie zatkla.

Podívejte se na ukázku z performance Stevene Cohena a na jeho vysvětlení celé akce.
Podívejte se na ukázku z performance Stevene Cohena a na jeho vysvětlení celé akce.

Cohenův právník agentuře Reuters řekl, že se mu po konstatování soudu "ulevilo".

Nespokojený s postupem úřadů je samozřejmě samotný performer, který v rozhovoru pro deník Le Figaro řekl, že policie ani soud neměly pochopení pro jeho performanci.

"Pokud mě soud shledal vinným, vidím to jako selhání francouzské spravedlnosti," řekl Cohen, který žije ve Francii už asi deset let.

Žalobce pro něj žádal pokutu ve výši 1000 euro.

Steven Cohen je známý svými zásahy do veřejného prostoru i jinde ve světě. Jeho pařížské představení mělo upozornit na homofobii, xenofobii i antisemitismus, které stále ovládají západní společnost. "Když jsem ukazoval nejintimnější části svého těla, chtěl jsem ukázat, že jsem muž, Žid, jsem queer, jsem běloch," řekl.

O kohoutovi Cohen sdělil, že se jmenoval Franck a během představení mu nebylo nijak ublíženo. "Vybral jsem si ho, protože je symbolem Francie," dodal Cohen.

 

Právě se děje

Další zprávy