Pavel Tigrid - hlas svobody. Na výstavě na Vítkově jsou k vidění i Tigridovy osobní dokumenty

Kultura Kultura
6. 11. 2017 6:00
Výstava v Národním památníku na Vítkově připomíná 100. výročí narození Pavla Tigrida - novináře a ministra kultury, který prožil většinu svého života v exilu - nejen prostřednictvím fotografií, ale ukazuje i nejrůznější osobní dokumenty. Například průkaz pro akreditované novináře pro britskou, francouzskou a americkou okupační zónu v Německu, díky němuž mohl Tigrid odjet v únoru 1948 na reportážní cestu po britské zóně a unikl tak zatčení, řidičský průkaz vydaný Rádiem Svobodná Evropa v roce 1949, časopisy Kulturní zápisník a Review 43, které vydával za války v Londýně, anebo některá čísla časopisu Svědectví. K vidění je tu i rozhovor Petra Kotyka s Pavlem Tigridem z 90. let.
Knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, 80. léta. Dole zleva: Vilém Prečan, Pavel Tigrid, Jiří Lederer; nahoře druhý zleva Milan Horáček, uprostřed Ivana Tigridová, vpravo Zdeněk Mlynář.
Knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem, 80. léta. Dole zleva: Vilém Prečan, Pavel Tigrid, Jiří Lederer; nahoře druhý zleva Milan Horáček, uprostřed Ivana Tigridová, vpravo Zdeněk Mlynář. | Foto: Národní muzeum
 

Právě se děje

Další zprávy