Na Křivoklátu bude kino. Filmy s tematikou vlaku se promítnou i v komnatě Václava IV.

ČTK ČTK
15. 8. 2017 10:47
Od 17. do 20. srpna se hrad Křivoklát promění v kinosál. Uskuteční se tu pátý ročník Noir Film Festivalu, který promítne čtyřicet temných snímků s tematikou vlaku. Kromě amerických filmařů představí i ty mexické, v plánu jsou i české snímky. Dorazí také řada hostů, například režisér Jan Hřebejk nebo herečka Daniela Kolářová.
Z filmu Hra bez pravidel z roku 1967. | Video: YouTube

Pátý ročník Noir Film Festivalu na hradu Křivoklát bude ve znamení vlaků a napětí. Diváky čeká 40 projekcí filmů s temnou atmosférou přímo v prostorách hradu a na nádvoří. Festival se koná od čtvrtka 17. do neděle 20. srpna.

Pořadatelům se podařilo k pátému ročníku festivalu vyjednat první vydání jednoho z československých noir filmů. Jedná se o film Hra bez pravidel od Jindřicha Poláka z roku 1967.

Temné snímky z prostředí vlaku letos budou tvořit hlavní tematickou sekci, k vidění bude například americký film Human Desire (1954) natočený podle románu Emila Zoly Člověk bestie nebo drama The Tall Target (1951) o spiknutí, jehož cílem bylo zabít prezidenta Abrahama Lincolna před jeho inaugurací.

Speciální promítání filmu Dáma ve vlaku je nachystáno v pátek na vlakovém nádraží Nižbor. Tradičně se budou promítat i díla klasika temného žánru Alfreda Hitchcocka, mimo jiné thriller Ani stín podezření.

Kromě amerických filmařů festival letos představí i ty mexické a promítat se budou i české filmy, například Svědomí režiséra Jiřího Krejčíka.

"Letos měníme jeden ze sálů, televizní sál se přesunul do soukromé komnaty Václava IV., kterou jsme ještě nikdy nevyužili," řekl pořadatel Vít Grigartzik. Sál sloužil panovníkovi k přijímání blízkých návštěv.

Program doplní divadelní představení a koncert. Mezi hosty by kromě Tomáše Hanáka, který už tradičně uvede některé z projekcí, měli být Daniela Kolářová, Ilona Svobodová, Eliška Křenková, Jan Hřebejk a Hynek Bočan.

 

Právě se děje

Další zprávy