Páteční Vary: Kýčovitá Redfordová, zklamaní producenti

Hej
12. 7. 2008 11:00
Neuniklo vám, co se děje na festivalu?
Saffron Burrows přijela do Karlových Varů představit film Kytara.
Saffron Burrows přijela do Karlových Varů představit film Kytara. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Čím se na festivalu žilo, co se dělo, kdo byl ve varu? Proklikejte si články z nejprestižnějšího českého filmového festivalu, podívejte se na fotografie, přečtěte si online blog Ireny Hejdové a sledujte, čím žijí Karlovy Vary, ať už v nich jste nebo ne.

 

PÁTEK 4. ČERVENCE

Robert de Niro mává fotografům před tiskovou konferencí ve Varech.
Robert de Niro mává fotografům před tiskovou konferencí ve Varech. | Foto: Ondřej Besperát

První den festivalu zahájil Robert De Niro osobně i jako delegát k zahajovacímu filmu Co se vlastně stalo. 43. ročník MFF Karlovy Vary odstartoval ve Velkém sále hotelu Thermal, pokračování proběhlo na zahajovacím večírku v hotelu Pupp a Deána Jakubisková na Aktuálně odpovídala na otázky čtenářů před nadcházející premiérou.

 

SOBOTA 5. ČERVENCE

Křišťálový glóbus předal Juraji Jakubiskovi prezident festivalu Jiří Bartoška.
Křišťálový glóbus předal Juraji Jakubiskovi prezident festivalu Jiří Bartoška. | Foto: Ondřej Besperát

Festival se probudil do svého prvního rána. Sobota byla ve znamení světové premiéry Jakubiskova velkofilmu Bathory; jak se líbila festivalovým hostům? Navíc byly na programu tiskové konference s hvězdnými hosty festivalu Robertem De Nirem a Arminem Muellerem-Stahlem.

 

NEDĚLE 6. ČERVENCE

Hank & Mike
Hank & Mike | Foto: Aerofilms

V neděli na festivalu zahrál Čechomor a festival ozdobili dva velikonoční zajíci z filmu Hank a Mike. Českou premiéru si odbyl slovenský poetický dokument Slepé lásky, který letos bodoval v Cannes. Jiří Bartoška se projel na oranžovém kole a Juraj Jakubisko přemítal nad nevinnou Bathory.

 

PONDĚLÍ 7. ČERVENCE

Foto z filmu: Martha Issová a Jiří Mádl
Foto z filmu: Martha Issová a Jiří Mádl | Foto: Negativ

Premiéra jednoho ze dvou českých zástupců v soutěži - Dětí noci Michaely Pavlátové. Mimo soutěž se v hlavním programu představil třetí díl dokumentárního cyklu Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty. Režisér Dušak Hanák dostal cenu a slavný dokumentarista Jorgen Leth rozdával rozumy.

 

ÚTERÝ 8. ČERVENCE

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aerofilms

V dokumentární soutěži si světovou premiéru odbyl nový časosběrný snímek Heleny Třeštíkové René. Pokračovala soutěž i tiskovky. Na festivalu byli představeni také vítězové Filmové nadace, slovenská Muzika či připravované české drama Protektor. A na mládí vzpomínaly legendy Nového Hollywoodu.

 

STŘEDA 9. ČERVENCE

Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi.
Martin Myšička a Ivan Trojan ve filmu Karamazovi. | Foto: Mateusz Skalski

Premiéra dalšího českého zástupce v soutěži - adaptace divadelních Karamazových v režii Petra Zelenky. Dokumentární soutěž nabídla snímek Bye Bye Shanghai Jany Bokové a producenta Jiřího Konečného. Vary konečně potěšili slavní hosté - dorazil Danny Glover i Christopher Lee. Představili se i kontroverzní Nicolas Roeg, Helena Třeštíková a Paul Mazursky.

 

ČTVRTEK 10. ČERVENCE

Po 136 minutách rozhovorů usedl Christopher Lee do festivalové limuzíny a odjel do Grandhotelu Pupp. Večer představí film Dracula.
Po 136 minutách rozhovorů usedl Christopher Lee do festivalové limuzíny a odjel do Grandhotelu Pupp. Večer představí film Dracula. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

O své zkušenosti se v Master Class podělil Christopher Lee, který si tu vystřihl v češtině bravurně zpívanou árii Kecala z Prodané nevěsty. Večer zahráli v sále Richmond oscarová Markéta Irglová a Glen Hansard. Na programu byly prostituující se Děti temnoty, hitová Rusalka - a spousta večírků.

PÁTEK 11. ČERVENCE

Foto: Aktuálně.cz

Na programu soutěžní sekce byla Kytara Amy Redford se Saffron Burrows v hlavní roli - ta tu v pátek také film uvedla, i když jeho festivalové přijetí není nejvřelejší. Udělali jsme radši rozhovor s porotocem a hvězdným režisérem Ari Folmanem a zjistili, které filmy z Varů míří do distribuce. A producenti si tradičně postěžovali, že neexistují daňové úlevy pro zahraniční produkce, jako je to jinde.

SOBOTA 12. ČERVENCE

Festivalový golf: Prezident Jiří Bartoška právě odpálil první míček turnaje
Festivalový golf: Prezident Jiří Bartoška právě odpálil první míček turnaje | Foto: Ondřej Besperát

Právě dnes najdou Křišťálové globy své majitele a vzápětí budou Vary hostit slavnostní premiéru muzikálu Mamma Mia! 43. ročník karlovarského filmového festivalu se tím definitivně uzavře. Jaké to na něm bylo den po dni si můžete připomenout právě v tomto článku.

 

PŘED FESTIVALEM

 

 

Právě se děje

Další zprávy