Paříž je také centrem filmařského dění

10. 1. 2006 21:00
Paříž - Paříž je podobně jako Praha magické město a láká nejen turisty, ale i filmaře.

Za loňský rok se ve francouzské metropoli natáčelo přes 660 filmů, mezi nimi i stovka celovečerních. Je to o třetinu víc než před deseti lety.

Kulisou všech možných typů filmů včetně televizních bylo loni podle pařížské radnice 4000 míst ve městě. Filmaři si nejčastěji volili nejprestižnější a nejznámější z nich, jako jsou třída Champs-Elysées, Eiffelova věž a protilehlá esplanáda paláce Trocadéro nebo křivolaké uličky čtvrti malířů a básníků, které ve filmovém světě dál proslavil snímek Amélie z Montmartru.

Natáčelo se ale i v Louvru, který dostal milion eur (asi 30 milionů korun) za povolení natáčet ve svých prostorách některé scény filmové verze bestselleru Šifra mistra Leonarda. Natáčecí den tam producenty přišel na 24.000 eur. Skoro stejně draho vyjde i Eiffelova věž, o čemž se přesvědčil francouzský režisér a producent Luc Besson, který tam pracoval dva dny. Kromě reklamy tak natáčení znamená pro město i finanční přínos, jehož celková výše ale nebyla oznámena.

Mezi 11 zahraničními filmy, které se loni v Paříži točily, byly kromě Šifry mistra Leonarda také například životopisný film o královně Marii Antoinettě americké režisérky Sofie Coppolové nebo Mnichov Stevena Spielberga. Z francouzských filmů se v Paříži odehrává každý druhý.

Ve francouzském hlavním městě se také loni pod pracovním názvem Paříži, mám tě rád začal natáčet povídkový film, na němž se podílí 20 světových filmových tvůrců. Ti si mezi sebe rozdělili pro své pětiminutové epizody, jejichž tématem je vždy láska, všech 20 pařížských okresů. Film má být hotov v březnu. 

 

Právě se děje

Další zprávy