Pardubické divadlo slaví. Má 100 let a revoluce 20

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
14. 10. 2009 4:11
Stou sezonu si divadlo připomene výjimečnými premiérami i stolní hrou
Budova Městského divadla v Pardubicích byla slavnostně otevřena před 100 lety.
Budova Městského divadla v Pardubicích byla slavnostně otevřena před 100 lety. | Foto: Zuzana Hronová

Pardubice - Východočeské divadlo Pardubice (VČD) vstoupilo do své sté sezony. Významné jubileum si připomene všelijak, od vzpomínkových pořadů po stolní společenskou hru z divadelního prostředí àla „Dostihy a sázky".

Sezona 2009/2010 bude opravdu výjimečná. Zdejší divadelníci totiž neopomenou ještě další výročí - 20 let od sametové revoluce. Právě oni (a jejich předchůdci) totiž byli revolučními „tribuny lidu", budova městského divadla by se dala nazvat „pardubickým Melantrichem".

Tyto dva historické mezníky se prolnou v první premiéře sezony, která se uskuteční již tuto sobotu. Sté narozeniny měla mimo jiné oslavit nějaká „klasika", volba připadla na Markétu Lazarovou. Trochu i proto, že ji místní divadelníci mají spojenou s rokem 1989 a s nostalgií vzpomínají, jak na tehdejší inscenaci vyzdvihovali především motiv svobody.

„Jednalo se sice o trochu pofidérní svobodu, svobodu lapků, ale přesto šlo o lidskou svobodu," říká současný dramaturg VČD Tomáš Syrovátka.

Pardubice si připomenou své slavné

Stánek Thálie ve městě perníku má v jubilejním roce rozhodně na co vzpomínat a čí portréty oprašovat. Od prosince 1909, kdy byla secesní budova, navržená akademickým architektem Antonínem Balšánkem, otevřena, jí prošla celá řada tehdejších i budoucích hvězd: ve svých počátcích třeba Leopolda Dostálová nebo Eduard Vojan, později například Slávka Budínová, Josef Vinklář, Miroslav Macháček, Blanka Bohdanová, Valerie Kaplanová, Petr Haničinec, Jana Štěpánková, Jiří Hrzán, Pavel Landovský, Josef Somr, Věra Galatíková, Ladislav Frej, Jiří Císler, Jiří Kodet, Gabriela Wilhelmová či Bronislav Poloczek.

V nejnovější historii divadla je nesmazatelně zapsáno i hostování Radoslava Brzobohatého ve hře Noc na Karlštejně. Coby Karel IV. absolvoval úctyhodných 123 repríz.

Stou sezonu má oslavit i ambiciozní dramaturgický plán, jenž měl být co nejpestřejší. Po Markétě Lazarové následuje Čistírna, současná německá groteska v hlavní roli s Josefem Pejchalem, známým širší veřejnosti ze seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Pardubické divadlo otevírá jubilejní sezonu Markétou Lazarovou.
Pardubické divadlo otevírá jubilejní sezonu Markétou Lazarovou. | Foto: VČD Pardubice
 

I další premiéry svědčí o rozmáchlé dramaturgově ruce. V lednu se v Pardubicích půjde na neotřelou komedii Pauly Vogel Nejstarší řemeslo, pojednávajících o pěti prostitutkách - sedmdesátnicích. V únoru se secesní budova rozezní nesmrtelnou Straussovou operetou Netopýr.

Na repertoáru se během sezony objeví ještě Shafferův Amadeus, Bláznovy zápisky N. V. Gogola a zakončí ji představení Čachtická paní, napsaná zdejším režisérem Petrem Novotným a zdejší dramaturgyní Janou Uherovou pro přírodní scénu na Kunětické hoře.

100 let divadla i na stolní hře

Dne 11. prosince 2009, kdy tomu bude na den přesně 100 let od slavnostního otevření, městské divadlo znovu zažije velkou slavnost, vzpomínkový program, jehož se kromě první dámy Livie Klausové či ministra kultury Václava Riedlbaucha zúčastní i některé výše jmenované herecké legendy.

„Chceme tímto večerem poděkovat lidem, s kterými jsme se tu dříve setkávali. Naše pozvání již přijali Josef Somr, Jana Štěpánková, Blanka Bohdanová či Ladislav Frej."

Divadlo chystá i dny otevřených dveří, návštěvní dny, výstavu ve Státním archivu, vydání knihy a DVD ke 100. výročí, do výroby jdou i velké sádrové makety pamětních medailí. Pár kousků bude vyhotoveno i ze stříbra.

„Stříbrné medaile by se měly stát oceněním pro bývalé členy divadla, možná i současné, o tom, kdo si je opravdu zaslouží rozhodne umělecká rada," upřesňuje ředitel divadla Petr Dohnal.

Určitou raritou se stanou vydání stolní společenské hry či vystřihovací papírový model divadla.

„Jedná se o hru typu Dostihy a sázky, která v sobě má divadelní rétoriku, slang, divadelní prostředí, postavy a situace," popisuje upomínkový předmět Petr Dohnal.

Maketa pamětní medaile ke 100 letům VČD: Chrám jest dostavěn, nuž vstupte, uměny.
Maketa pamětní medaile ke 100 letům VČD: Chrám jest dostavěn, nuž vstupte, uměny. | Foto: VČD Pardubice

Slavit se bude i 20 let od sametové revoluce

Jak již bylo zmíněno v úvodu, Pardubičtí nezapomínají ani na 20. výročí od listopadové revoluce. Proto na 17. listopadu chystají divadelníci společně s magistrátem, zakladateli Občanského fóra a s organizátory tehdejších mítinků velké setkání před divadlem, tedy na místě, kde se odehrávaly tehdejší demonstrace. À propos, moderátorem mítinků byl zdejší herec Vladimír Čech, kterého později proslavilo zcela jiné moderátorství - soutěžního pořadu „Chcete být milionářem?"

Součástí listopadového vzpomínání budou i dva mimořádné koncerty Jaromíra Nohavici na prknech pardubického divadla o den později.

„Nechceme to dělat jako politickou agitku, zveme spíše lidi mimo politickou sféru," upozorňuje ředitel Dohnal a s úsměvem dodává: „Nepředpokládáme, že by se tady sešlo tolik lidí jako tehdy, ale kdo ví, možná se tu zase s klíčemi sejdou."

Hodně lidí se v Pardubicích scházívá nejen před divadlem, ale i uvnitř. Ačkoliv jsou „perníkáři" v povědomí Čechů zapsáni především jako věrní hokejoví fanoušci, vytvářející nejpočetnější diváckou kulisu v republice, méně se ví, že to samé lze tvrdit i o fanoušcích herecké múzy: VČD zaujímá v divácké návštěvnosti mezi českými jednosouborovými regionálními divadly již několik let první příčku - každoročně přivítá přes sto tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy