Ostrov svobody Sziget oslavil pětadvacátiny. Před sebou má výzvu: Vrátit programu zašlou slávu

Alena Bílková
Aktualizováno 18. 8. 2017 21:41
Most budapešťského festivalu Sziget, považovaného za Glastonbury východní Evropy, letos přešlo přes 450 tisíc návštěvníků. Ostrov na Dunaji, kde se festival tradičně koná, pohostil lidi z více než 100 zemí světa. Zatímco hvězda P!nk nebo taneční hitmakeři letos akci spíš ubrali, než přidali na kvalitě, alternativnější interpreti a samotní návštěvníci si opět zaslouží pochvalu.
Zpěvačka P!nk na letošním Szigetu. | Video: YouTube / Cătălin Roba

Důvodů, proč se chytit bláznivého nápadu vyrazit na festival, který trvá 7 dní a koná se na ostrově v maďarské Budapešti, je víc než veškerých pochybností. Sziget totiž dávno překonal možnosti festivalů, které jsou k mání u nás i v blízkém okolí.

Atmosféra na Szigetu 2017
Atmosféra na Szigetu 2017 | Foto: Sziget festival

Přináší hudební mix od světových tanečních headlinerů až po široký výběr kytarovek, klubovek i world music. Dále nabízí špičkový servis, kulturní vyžití od nového cirkusu až po interaktivní umělecké instalace a dobrou náladu létající vzduchem s lehkostí héliem napuštěných balónků.

Line-up, který pokulhával

Hlavním tahákem ale vždycky byla především hudba. A v porovnání s ostatními ročníky nabídka velkých jmen letos pokulhávala.

Za největší popovou hvězdu letos platila P!nk, ta ovšem mohla uspokojit jen nostalgiky, kteří její hity hltaly před deseti lety na MTV. Zpěvačka v teplákách, na podpatkách a s účesem imitujícím černošský styl jako by vypadla z jiné časové dimenze. Dav si získávala obstojným zpěvem, slabší momenty měla ale pojištěné sboristkami.

Útočila hlavně úsměvnou lidovostí. Jak jinak si vysvětlit rozdávání podpisů prvním řadám uprostřed koncertu? A proč kytarista předváděl heavymetalová sóla mezi nesouvisle poskakujícími tanečnicemi breakdance? Proč netančila i sama zpěvačka? Přetrpět tuto estrádu až do chvíle, kdy se P!nk tradičně nechala zavěsit na lana a "létala", bylo úkolem téměř nemožným.

Na co tolik jednoduché elektroniky?

Sziget následuje obecný trend a v line-upu dlouhodobě nabízí méně rockových kapel. Letos z těch známějších vystoupili Kasabian, Biffy Clyro a Billy Talent. A nezklamali - vymazlené pódium Szigetu i tamní energie jim svědčí a téměř vždy se tu vybičují k lepšímu výkonu než na malých pódiích v Česku. Z promotérského hlediska se ale nejednalo o žádné pecky, zmíněné interprety můžeme u nás a v okolí vídat pravidelně.

Největší chybou letoška se ale bezpochyby stalo podcenění hudebních očekávání samotných Szigeťanů. Hned tři večery v hlavní čas festival servíroval bezduché EDM interprety vykrádající sebe sama i navzájem.

Dort k pětadvacátinám
Dort k pětadvacátinám | Foto: Sziget festival

Hloupá show, založená na laciných beatech a hecování davu, obstojí jednou - jako podkres závěrečného ohňostroje. Tihle "deejayové" ale nesmí na festivalu, jakým je Sziget, hrát hlavní roli. Naštěstí si to sami organizátoři uvědomují a pro příští rok už oznámili změnu v plánování programu. Začíná se drobností: první festivalová jména pro další rok budou oznamovat už na podzim. 

Faktem nicméně je, že mnozí obyvatelé festivalu se během zmíněného dunění dobře bavili. Pro ně letos přibyl další velký stan s jednodušší electro muzikou.

Díky za Tycha a Mac DeMarca

Většina návštěvníků si ale na Sziget jezdí užít hudební trendy. Druhou největší stage, stan pojmenovaný po budapešťském klubu A38, tak plnili posluchači i v nekřesťansky pozdních hodinách na interprety jako The Naked and Famous, Tycho, DJ Shadow nebo Flume. Obrovskému zájmu se těšili i outsideři Vince Staples nebo Mac DeMarco, který před pár dny vyprodal pražský klub MeetFactory.

3 postřehy z festivalu

  • Kromě všudypřítomných výzev k toleranci a jednotě se Sziget netají otevřenou sympatií k Evropské unii. Najdeme na něm Europe stage, kde hrají zástupci jednotlivých zemí unie (Za Českou republiku letos Klara & The Pop, za Maďarsko Ivan & The Parazol.)

  • Pojetí veřejného prostoru na ostrově by mohlo sloužit jako inspirace nejen ostatním kulturním akcím, ale i samotným městům. Barevné lavičky z palet či křesla z pneumatik představují pohodlí a funkčnost za málo peněz.

  • Jeďte na Sziget pouze v případě, pokud se chcete otevřít tamním lidem a světu v celé jejich úplnosti. Festival si užijete, jen když budete ochotní pozitivní energii nejen přijímat, ale i dávat. Odměnou vám bude nezapomenutelný zážitek. 

I tady ale přišla zklamání. Příkladem byli unylí Islanďané Gus Gus (letos vystoupili v Praze na Metronomu) se setem bez energie i vizualizace, která je dnes pro elektronickou hudbu téměř povinnost. V denních hodinách naopak zazářili málo známí Jagwar Ma, již geniálně propojili indie kytarový feeling s jasně vytyčenou nadvládou elektroniky.

U publika se dařilo i miláčkovi žen Jamie Cullumovi, synthpopové kapele Hurts, která na podzim přijede s novým albem do Fora Karlín či písničkáři Georgi Ezrovi. Jedno žhavé odpoledne svlažilo i kytarové duo The Kills a hipstery rozhýbalo inteligentní disco v podání Metronomy.

Paletu měli doplnit alternativně rockoví Nothing But Thieves, zpěvák si však údajně v zákulisí těsně před koncertem ublížil, když si hrál s vidličkou. Festival tak přišel o adepta na jedno z nejlepších svěžích kytarových čísel.

V nemocnici skončil i slavný raper Macklemore, naštěstí ale až po svém (jako vždy) upovídaném vystoupení, během kterého si tentokrát nedovolil věnovat celý jeden song - Fuck Donald Trump - ano, americkému prezidentovi Trumpovi.

Line-up letošního Szgetu se na první pohled neblyštil výjimečnými jmény, přesto se festivalu podařilo udržet program na úrovni, za kterou se nemusí stydět. I přes slabší dramaturgické vedení si Sziget užil oslavy půlkulatých narozenin s obrovským dortem a konfetami ve stylu, který se v České republice prozatím nikomu nepodaří napodobit. Přátelský duch tohoto místa prostě vykrást nelze.

I folklor je Sziget.
I folklor je Sziget. | Foto: Sziget festival
 

Právě se děje

Další zprávy