Osmičkový rok si připomene i Rakousko. Ve Vídni otevřou Muzeum rakouských dějin

ČTK ČTK
3. 1. 2018 12:06
Kromě Česka a Slovenska si letos řadou výstav, koncertů či vědeckých přednášek připomenou sté výročí konce první světové války a rozpadu habsburské monarchie také v Rakousku. Vrcholem oslav bude na podzim otevření vídeňského Muzea rakouských dějin.
Ausrufung der Republik (Založení republiky). Obraz z roku 1918 od Rudolfa Konopy.
Ausrufung der Republik (Založení republiky). Obraz z roku 1918 od Rudolfa Konopy. | Foto: Oesterreich100.at

Kulturním vrcholem letošního roku v Rakousku by mělo být otevření Muzea dějin Rakouska (Haus der Geschichte Österreich), které se připravuje od roku 2015. Umístěné bude v budově Hofburgu v centru Vídně v někdejším sídle habsburských panovníků.

Muzeum je inspirované podobným projektem v německém Bonnu a věnovat se bude dějinám Rakouska od poloviny 19. století s důrazem na události po roce 1918. Slavnostní otevření je plánováno na počátek listopadu. 

Výročí konce války a následným dvěma desítkám let, na jejichž konci se Rakousko stalo součástí nacistického Německa, se bude věnovat několik výstav v St. Pöltenu, Linci, Innsbrucku či Štýrském Hradci.

Šestisté padesáté výročí svého založení si řadou kulturních akcí připomene letos také Rakouská národní knihovna. Už na konci ledna otevře výstavu s názvem Klenotnice vědění.

Vzpomínat se letos bude v Rakousku i na události roku 1968, včetně násilného potlačení pražského jara v Československu. Rakouská mediatéka představí v říjnu výsledek spolupráce s archivem Českého rozhlasu na výzkumném projektu "Praha/Wien - Audiovizuální ohlasy roku 1918 ve Vídni a Praze".

Před sto lety se narodil i malíř Egon Schiele

Velké oslavy letos chystají i rakouské umělecké galerie. Sto let od úmrtí expresionistického malíře Egona Schieleho, který často pobýval a tvořil i v Českém Krumlově, připomenou výstavy v zámku Belvedere a v Leopold Museu, které vlastní největší sbírky Schieleho děl. Obě výstavy začnou na podzim. Už v dubnu se po rekonstrukci znovu otevře Schieleho muzeum v podunajském Tullnu, kde se malíř narodil.

Fanoušci umění se mohou těšit také na výstavy spojené s výročími úmrtí malíře Gustava Klimta či secesního architekta Otty Wagnera. V Linci se otevře výstava mapující tvorbu litoměřického rodáka, grafika a ilustrátora Alfreda Kubina.

Přehled výročních akcí, nad kterými převzal záštitu exprezident Heinz Fischer, je zveřejněný na stránkách Oesterreich100.at.

 

Právě se děje

Další zprávy