Oslovíme každého, tvrdí hvězdy Broadway Rocks

Kultura Kultura
10. 7. 2013 21:49
Rozhovor se třemi zpěváky a dirigentem Broadway Rocks, kteří se představí na MHF v Českém Krumlově
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Ani jeden z nich nedá dopustit na spolupráci s ostatními třemi. To svorně tvrdí zpěvačky LaKisha Jones a Morgan James, zpěvák Rob Evan a dirigent Randall Craig Fleischer. 10. srpna se sejdou na pódiu v Českém Krumlově a svoji neuvěřitelnou muzikální sílu předvedou všichni společně. „Je skutečně čest s nimi spolupracovat, všichni mají nesmírný talent," nechal se slyšet dirigent Fleischer.

Aktuálně.cz: Dva z vás už v Českém Krumlově vystupovali. Jak si na to vzpomínáte? Líbilo se vám tehdejší publikum? Těšíte se na návrat?

Rob Evan: Na návrat do Krumlova se skutečně moc těším. Je strašně těžké popsat, jak magické město to je. Publikum bylo velmi vřelé, uznalé a vděčné. Na konci koncertu stáli nebo tančili na svých sedačkách! Byla to nezapomenutelná a příjemná zkušenost.

Randall Craig Fleischer: Pro mě je to obrovská radost a privilegium, když můžu spolupracovat s jakýmkoliv orchestrem. Od té doby, co jezdím na festival v Krumlově, a je to už několik let, vypěstoval jsem si velmi pozitivní vztah k Moravské Filharmonii Olomouc a skutečně si užívám spolupráci s těmito hudebníky.

Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Jaké to je dirigovat orchestry z různých zemí?

Randall Craig Fleischer: Je to překvapivě velmi podobné. Většina muzikálních termínů, které používáme, je v italštině, takže mluvíme všichni stejným jazykem. Mluvím jen trošku německy, ale většina hudebníků už mluví jen anglicky, takže je to skutečně velmi podobné. Co se týče Moravské filharmonie Olomouc, tak jejich koncertní mistr studoval ve městě Cincinnati v americkém Ohiu, takže mluví perfektně anglicky a je schopný přeložit hudebníkům do češtiny všechno, co řeknu.

A.cz: Jaké songy vlastně v Krumlově zazní?

Rob Evan: Vždycky jsem byl ten typ zpěváka, co si užívá spoustu žánrů. Začal jsem sice na Brodawayi, ale skutečně miluju rock a momentálně zpívám i na multi-platinové nahrávce rockového bandu s názvem Transsibiřský Orchestr. Zároveň jsem nadšený do klasické hudby a opery. Náš producent John Such to na mě poznal a dovolil mi rozjet úvodní muzikál během jeho Bravo Broadway Rocks concerts, takže budu zpívat hudbu od pop-rockových kapel jako jsou Journey, Styx, Simon & Garfunkel nebo The Four Seasons, stejně jako moje oblíbené songy z Broadwaye, z muzikálu Fantom opery nebo z Bídníků. Vlastně si letos díky Českému Krumlovu budu moct na chvilku oddechnout od hlavní role Jeana Valjeana!

Morgan James: Předvedu svůj klasický repertoár, který předvádím na Broadwayi, takový broadway styl, na který jsem si zvykla za posledních pět let, co v newyorském Broadwayi působím. Ale nezapomenu ani na svůj oblíbený rock'n' roll.

A.cz: Bude krumlovská show něčím speciální?

Rob Evan: Bravo Broadway show jsou pokaždé speciální a unikátní! Program určitě dokáže oslovit každého, každý si tam najde to svoje. A to, že budeme zpívat v nádherném Českém Krumlově, na diváky vytvoří dojem, že jsou v pohádce.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: V pohádkovém muzikálu. Už po dlouhou dobu alternujete Jekylla i Hyda ve stejnojemnném muzikálu na Broadwayi, do jaké míry jste se dokázal sžít s charaktery postav? Nevloudí se vám někdy něco z příběhu i do reálného života?

Rob Evan: Jekyll a Hyde pro mě byli takovým odrazovým show v mojí kariéře. Měl tu čest zpívat píseň „This Is The Moment" nesčetněkrát, a to po celém světě, před třemi americkými prezidenty, na spoustě sportovních akcí a s mnoha symfonickými orchestry.

Snažil jsem se „injektovat" do charakterů Jekylla i Hyda co nejvíc to šlo, abych hrál pro diváky uvěřitelně. Ale musím říct, že skutečně nejsem v reálném životě vraždící psychopat! Myslím, že tohle je přesně to, čím je herectví. Je to zábava hrát špatného chlapa. A když na to přijde, dobrého taky.

Aktuálně.cz: LaKisha Jones téměř vyhrála soutěž American Idol. Pomohlo vám to v kariéře?

LaKisha Jones: American Idol je nádherná soutěž. Dovolila mi dělat to, co mám moc ráda, a to je oslovovat lidi skrze muziku. Dostat se tak strašně blízko vítězství bylo na jednu stranu úchvatným pocitem, ale na stranu druhou zároveň i zklamáním. Kdybych se do toho měla pustit znovu, rozhodně bych to udělala! Nikdy jsem skutečně nepředpokládala, co mě může v mojí kariéře čekat, jen jsem věděla, že chci zpívat. Každý den má svoji vlastní cestu a já vím, že je ještě tolik věcí, co se svým darem musím udělat.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Jak se vám navzájem spolupracuje?

LaKisha Jones: Spolupráce s ostatními je vynikající! Každý z nás pochází z jiného prostředí, ale všichni jsme schopní využívat toho, co víme, k tomu, abychom vytvářeli nádhernou hudbu. Spolupráce s Randallem Craigem Fleischerem pro mě byla od začátku fantastickou zkušeností. Je tak talentovaný a pokaždé ochotný podat pomocnou ruku a ujistit se, že i my jako zpěváci se při práci cítíme dobře.

Rob Evan: Ty dvě dámy, se kterými zpívám, jsou nesmírně energické zpěvačky. Nemyslím, že je možné vybrat dva lepší, ale zároveň tolik odlišné umělkyně. Těším se, až uvidím, jak bude na tyhle dvě zpěvačky reagovat publikum. Doslova obrátí sál naruby! A mistr Fleischer se stal mým dlouholetým přítelem, zároveň jsme spolupracovali na novém symfonickém projektu s názvem Rocktopia, který mísí klasickou hudbu, operu i rok v unikátních hudebních aranžích. Jsem šťastný, že můžu spolupracovat s takhle neuvěřitelně talentovanou muzikální sílou.

Morgan James: S ostatními zpěváky i s maestrem Fleischerem už dlouhou dobu spolupracuji velmi intenzivně. Všechny je moc obdivuju. Je to skutečně perfektní, když můžu být s těmito výbornými umělci na jednom pódiu.

A.cz: A co vás baví na dirigování takových zpěváků, jako je La Kisha Jones, Rob Evan nebo Morgan James?

Randall Craig Fleischer: Díky tomu obrovskému talentu, který všichni tito tři zpěváci mají, je to skutečně velká čest s nimi spolupracovat. A navíc, protože skutečně spolupracujeme velmi pravidelně, takže se z nás stali výborní přátelé.

A.cz: Vystupovali jste už někdy v Česku?

Randall Craig Fleischer: Ano, myslím, že je to moje páté nebo šesté dirigování na MHF v Krumlově. Moje tchýně se v Česku narodila a všichni moji předkové pocházejí z východní Evropy, takže pokaždé, když na festival přijedu, cítím se, i když to zní zvláštně, jako bych se vracel domů.

LaKisha Jones: Já jsem v Česku ještě nikdy nebyla, takže se šíleně těším!

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Jak dlouho se v Krumlově zdržíte? Budete mít možnost podívat se na jiné koncerty? Nebo na samotné město?

Randall Craig Fleischer: Tentokrát přijedu skutečně jen kvůli vystoupení. Ale když jsem byl v Česku poprvé a podruhé, tak jsem přivezl i svoji ženu a dceru a strávili jsem nějaký čas cestováním po Evropě.

Rob Evan: Já se bohužel zdržím jen na několik dní. Hned po koncertě se musím vrátit, abych mohl pokračovat v Bídnících.

Morgan James: I já tam budu krátce. V Krumlově mě čekají jen dva dny, ale pak vyrážím na šest dní do Prahy. Na dovolenou. Konečně!

LaKisha Jones: U mě to bude poprvé, co přijedu do Česka. Myslím, že taky nebudu mít moc času navštívit město, ale slyšela jsem o festivalu i o městě tolik nádherných věcí, že se nemůžu dočkat, až si to sama zažiju.

 

Právě se děje

Další zprávy