Čtyři Češi dostali pozvání do akademie udílející Oscary, mezi nimi i Třeštíková

ČTK ČTK
2. 7. 2019 9:20
Čtyři Češi letos obdrželi pozvání, aby se stali členy americké Akademie filmového umění a věd, která každoročně udílí prestižní ocenění Oscar. Jsou jimi dokumentaristka Helena Třeštíková, herci a kaskadéři Ladislav Lahoda i Pavel Cajzl a také umělecký maskér, zlínský rodák Ivo Strangmüller. Na oficiálním webu o tom informovala akademie, která do svých řad přizvala 839 umělců z celého světa. Polovinu z nich tvoří ženy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Pokud pozvání akademie přijmou, nově se členy stanou také americká zpěvačka Lady Gaga, americký herec Sterling K. Brown, švédský herec Alexander Skarsgard, legenda francouzského filmu a divadla Jean-Louis Trintignant, britští herci Claire Foyová a Tom Holland či zpěvačka Adele. Kývne-li většina z 843 pozvaných umělců, počet členů akademie přesáhne devět tisíc. 

50 procent umělců, které akademie vyzvala, aby se stali jejími členy, letos tvoří ženy. V deseti ze 17 uměleckých skupin, jako jsou herectví, režie či scenáristika, dokonce ženy dostaly více pozvánek než muži.

Necelou třetinu pozvaných - 29 procent - pak tvoří lidé z etnických menšin. Celkem možní budoucí členové akademie pocházejí z 59 zemí světa včetně Česka. Na seznamu pozvaných je 21 držitelů Oscara.

Dřívějšími členy byli Forman, Menzel i Ondříček

Pokud všichni umělci pozvání přijmou, zvýší se podíl žen v akademii na 32 procent oproti 25 procentům v roce 2015. Podíl filmařů neevropského původu by se zvýšil z osmi na 16 procent.

Členové Akademie filmového umění a věd se mohou podílet na výběru držitelů prestižních cen Oscar. Ty budou v příštím roce udíleny o něco dříve než v minulých letech, už 9. února.

Filmařka Helena Třeštíková si věhlas vydobyla především svou časosběrnou metodou natáčení v průběhu mnoha let. Tak vznikly například její Manželské etudy, Deset let v životě mladého muže, René či Katka. Americká akademie u jména Třeštíkové uvedla filmy Manželské etudy a Marcela.

Členy americké filmové akademie se v minulosti stalo již několik Čechů, například režiséři Miloš Forman a Jiří Menzel, kamerman Miroslav Ondříček či kostýmní výtvarník Theodor Pištěk.

Aktualizace (15:50): Do článku jsme doplnili informaci o čtvrtém pozvaném Čechovi, uměleckém maskérovi Ivu Strangmüllerovi.

Podívejte se na fotogalerii z festivalu v Karlových Varech:

 

Právě se děje

Další zprávy