Oscara může mít Almodóvar. Češi už ne

kul, Reuters
17. 1. 2007 11:00
Los Angeles - Bitva o Oscara za nejlepší cizojazyčný snímek se stává čím dál napínavější. Do závěrečného hlasování o nominace jde devět titulů.
Foto: Reuters

Česko do klání o nejprestižnější filmové ocenění, které se bude udílet 25. února v Los Angeles, vyslalo Švankmajerovo Šílení. Ti ale oscarový úspěch Obchodu na korze, Ostře sledovaných vlaků nebo Kolji nezopakují - američtí akademici totiž filozofický horor s Janem Třískou v hlavní roli do užší nominace nedoporučili.

Životy těch druhých
Životy těch druhých | Foto: Aktuálně.cz

Namísto toho dali přednost jiným evropským snímkům: francouzské romantické komedii Fauteuils d'orchestre, německým Životům těch druhých o přeměně vzorného socialistického bojovníka v protisocialistický živel, dánskému fimlu Efter brylluppet odehrávající se v Indii, španělskému snímku Vitus o chlapci stejného jména, jehož rodiče nutí stát se klavíristou, nizozemskému thrilleru Zwartboek režiséra Paula Verhoevena - a podle očekávání se do nominací dostal velký návrat Pedro Almodóvara a jeho ženské herecké suity ve snímku Volver.

Z Alžíru se o přízeň Akademie uchází válečný film Indigènes, z Mexika El Laberinto del Fauno, fantasy pohádka odehrávající se během frankistické vlády, a Kanada doufá v úspěch filmu Water, příběhu mladé vdovy z roku 1938 v koloniální Indii.

Finálová pětka, která vzejde z 61 přihlášených snímků, bude odhalena společně s dalšími nominacemi 23. ledna. Jak ale stojí v pravidlech pro letošní 79. ročník Oscarů, mění se systém hlasování.

Doposud jen část Akademie provedla předvýběr a z něho se zrodila finálová pětka. Teď sedm stovek akademiků v Los Angeles určí devět snímků ze všech přihlášených a ve druhé fázi třicetičlenná skupina (deset z první poroty, deset mimo porotu a zbytek akademiků z New Yorku) po týdenní projekci zvolí konečné soupeře.

Foto: Aktuálně.cz

Jak řekl prezident akademie Sid Ganis, změny jsou "konstruktivní a neotřásají základy" a slibuje si od nich větší mediální slávu neamerických snímků a navýšení zisků v kinech - letošní rok totiž cizí zemi může zastupovat i film, který nemluví jejím jazykem.

Tvůrci Šílených zatím výsledky nijak nekomentovali. Ale překvapeni asi nebudou. I zprávu o nominaci přijali zdrženlivě. "Bude to práce s vyplňováním formulářů, ale i spousta peněz - a výsledek bude nula," řekl těsně po vyslání Švankmajerův producent Jaromír Kallista.

 

Právě se děje

Další zprávy