Vyřadit Ortel ze Slavíka? Nebyl důvod, tvrdí pořadatelé. Kapelu brání i Vojtek z Kabátu

Magazín ČTK Magazín, ČTK
30. 11. 2015 10:41
Úspěch kontroverzní kapely Ortel, která se stala v letošním 50. ročníku ankety Český slavík druhou nejpopulárnější skupinou za vítězným Kabátem, vyvolal vášnivé reakce. Pořadatelé tvrdí, že nebyl důvod do hlasování jakkoliv zasahovat. Účast Ortelu v hudební anketě podpořil Pepa Vojtek z Kabátu, proti kapele se naopak vymezil František Táborský ze skupiny Chinaski.
Tomáš Ortel
Tomáš Ortel | Foto: Hermína

Praha – "Děkuju ti paní má, teď budu mít řády dva," zacitoval Tomáš Ortel při přebírání bronzového Slavíka pohádku Princezna se zlatou hvězdou. Jeho kapela bodovala na letošních cenách Český slavík i mezi skupinami, skončila jen těsně za vítězným Kabátem.

V internetových diskusích má Ortel mnoho příznivců stejně jako odpůrců, kteří doporučovali jeho vyřazení z ankety. Tomáš Ortel označil kritiku kapely za "štvavou kampaň".

Pořadatel soutěže, agentura Musica Bohemica, v prohlášení na svých stránkách uvedl, že stejně jako každý rok po skončení hlasování posoudili, zda hlasování pro všechny interprety proběhlo v souladu se zveřejněnými pravidly.

"I když u některých lze říci, že se jejich tvorba pohybuje na hraně přípustného, neshledali jsme jednoznačný důvod do hlasování zasáhnout. V tomto duchu vyzněl také rozbor právní kanceláře, který jsme si nechali vypracovat, i konzultace se znalcem. To samozřejmě neznamená, že se jako pořadatel ankety ztotožňujeme s některými názory prezentovanými v textech, nebo jiných projevech hudebníků," stojí v prohlášení.

Pořadatelé dále podotýkají, že anketa nevytváří populární hudbu, je pouze jejím odrazem a odráží nálady lidí v naší společnosti. 

Kapelu Ortel přitom dělily od prvního místa necelé tři tisíce bodů, jak ukazují zveřejněné výsledky.

Pořadí Název kapely Počet bodů
1. Kabát 29 750
2. Ortel 27 062
3. Kryštof 24 915
4. Chinaski 22 442
5. Olympic 11 360

zdroj: ceskyslavikmattoni.cz

Hymna pro Dělnickou stranu

Podle odborníka na extremismus Miroslava Mareše se skupina pohybuje na hraně, ale není tím, co se v minulosti dalo nazývat extremistickou hudební skupinou.

"Hodně majitelů klubů se od nás distancuje, protože se bojí otevřenosti našich názorů. Nejhorší je, že xenofoby a rasisty dělají i z našich fanoušků. My nemáme tak úplně zaobalené texty, takže se z nich dá vyčíst náš názor. Nejsem mluvčí ani politik, jsem pouze zpěvák a písničkář," uvedl Tomáš Ortel.

Kapela však má i podporu krajní pravice. Její skladba Hadr se stala hymnou dnes už zakázané Dělnické strany. Národní demokracie v čele s Adamem B. Bartošem vyzvala své příznivce, aby skupině posílali hlasy do ankety. Dělnická strana sociální spravedlnosti po vyhlášení výsledků na svých stránkách zveřejnila gratulaci s přáním, "aby to v příštím roce bylo zlato".

Kapely Ortel se naopak zastává například frontman skupiny Kabát Josef Vojtek. "Můj názor je takový, že je snad v Česku nějaká demokracie. Ti kluci jsou normální muzikanti a zpívají to, co cítí. To by mělo být umožněno každému. A pokud by neumožnili účast (v soutěži Český slavík) každému, kdo dostane hlasy, nemá cenu takové soutěže dělat," prohlásil Vojtek.

Proti vlídnému postoji českých muzikantů vůči Ortelu se na Facebooku ohradil člen kapely Chinaski František Táborský. "A česká pop music tomu spokojeně tleská!! Ano, stydím se za sebe. Nemohu mluvit za celou kapelu, ale toto je můj soukromý názor," napsal.

 

Právě se děje

Další zprávy