Opravy Státní opery za 665 milionů korun začnou v roce 2016

ČTK ČTK
9. 10. 2014 15:41
Původně zvažovaná částka 250 milionů korun nezahrnovala všechny části stavby a obnovu technických zařízení. Nyní se částka vyšplhala na 665 milionů korun do roku 2018.
Státní opera.
Státní opera. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Rekonstrukce budovy Státní opery v Praze by měla začít 1. července 2016, na opravy provozní budovy a hlavní budovy půjde 665 miliónů korun. Stavební práce potrvají do roku 2018. Během oprav bude s největší pravděpodobností snížen počet představení. 

"Na základě osobní prohlídky prostor budov Státní opery mohu konstatovat, že se jedná o velmi nevyhovující stav, převážná většina zařízení je již za dobou použitelnosti. Značné opotřebení stavebních, technologických a provozních celků takovýto skvost, jakým bezesporu zejména historická budova je, tuto kulturní památku degraduje," řekl ministr kultury Daniel Herman s tím, že rozhodl o zařazení rekonstrukce Státní opery do programu péče o národní poklad.

Největší bolestí staré budovy jsou podle ředitele Národního divadla Jana Buriana rozvody - zejména elektroinstalace, voda, topení a odpady. Nutná je i sanace vlhkosti. Uskuteční se také restaurátorské práce na interiérové výzdobě hledištní části. Rekonstrukcí projde i skleněná fasáda přilehlé provozní budovy. V divadle budou opraveny šatny umělců i sociální zázemí. "Musíme odborně posoudit střešní plášť, uvažujeme o zateplení," podotkl provozně-technický ředitel ND Václav Pelouch.

V minulém a předminulém roce již ve Státní opeře modernizovali světelný park a zvukovou aparaturu. "Teď nás ale čekají stavební úpravy, které nemohou probíhat za běžného provozu," řekl Burian, který společně s ředitelkou Opery Silvií Hroncovou hledá provozní řešení pro dobu uzavřené divadelní budovy.

"Poslední rekonstrukce budovy Státní opery se uskutečnila v období 1967 až 1973. Po čtyřiceti letech dennodenního provozu je oprava nevyhnutná. S největší pravděpodobností dojde v průběhu rekonstrukce ke snížení počtu představení Státní opery," uvedla Hroncová.

Ministerstvo kultury před dvěma lety oznámilo, že rekonstrukce historické budovy bude do roku 2017 stát celkem 360 milionů korun, o 110 milionů korun více, než bylo oznámeno dříve. Původně zvažovaná částka 250 milionů korun prý nezahrnovala všechny části stavby a obnovu technických zařízení. Nyní se částka vyšplhala na 665 milionů korun do roku 2018.

O navýšení finančních prostředků pro bývalou Státní operu Praha, která je od 1. ledna 2012 součástí Národního divadla, rozhodla vláda. Dvojnásobné navýšení původní částky na rekonstrukci souvisí se zvýšením rozpočtu ministerstva kultury o 2,3 miliardy korun na téměř 11 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy