Beňačková, Svěrák, Mrkvička i Vojta Dyk. V Národním divadle se udělovaly Ceny Thálie

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 10. 2019 23:13
V pražském Národním divadle byly v sobotu večer slavnostně předány Ceny Thálie za uplynulou divadelní sezonu.
Do povědomí českých a slovenských posluchačů se Gabriela Beňačková asi nejvíce zapsala jako Mařenka ve Smetanově Prodané nevěstě. Thálii dostala za celoživotní mistrovství.
Do povědomí českých a slovenských posluchačů se Gabriela Beňačková asi nejvíce zapsala jako Mařenka ve Smetanově Prodané nevěstě. Thálii dostala za celoživotní mistrovství. | Foto: ČTK

Cenu Thálie za mimořádný výkon v uplynulé sezoně dostala za činohru Lucie Trmíková. Získala ji za roli Anny v inscenaci Soukromé rozhovory, která vznikla podle jejího scénáře na motivy textu Ingmara Bergmana v režii Jana Nebeského. V mužské kategorii cenu dostal Viktor Dvořák za roli Louise Aronsona v inscenaci Andělé v Americe, kterou v režii Michala Dočekala hrají Městská divadla pražská.

Lucie Trmíková
Lucie Trmíková | Foto: ČTK

Činoherní Thálie za celoživotní mistrovství získali Helena Kružíková a Ladislav Mrkvička. Letošní osmdesátník Mrkvička ztvárnil desítky rolí ve filmu i v divadle a srdce diváků si získal skromným a nenápadným herectvím. Velkou část své kariéry spojil s Národním divadlem, diváci ho mohli vidět i na dalších scénách.

Ladislav Mrkvička
Ladislav Mrkvička | Foto: ČTK

Udělena byla také nová cena České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění, dostal ji Zdeněk Svěrák, jemuž stejně jako Mrkvičkovi hlediště Národního divadla aplaudovalo vstoje.

"Děkuji České akademii divadelníků, že vyzkoušela novou cenu zrovna na mně. Ale jestli jsem něco českému divadlu přinesl, tak to bylo ve dvou. Berte to tak, že Ladislav Smoljak nemá čas, proto tady není. Taky nemá čas Jiří Šebánek, zakladatel Divadla Járy Cimrmana. (…) Nebýt nás, nikdo by nevěděl, že existoval Jára Cimrman, ale zase nebýt Cimrmana, nikdo by nevěděl o nás," řekl Svěrák při přebírání ceny.

Za operní výkony ocenili Kněžíkovou a Koplíka

Thálii za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v kategorii opera dostala sopranistka Kateřina Kněžíková. Herecká asociace ji ocenila za roli Julietty v inscenaci Julietta aneb Snář, jedné z vrcholných oper Bohuslava Martinů, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.

Mezi muži v operní kategorii byl na slavnostním večeru oceněn Ondřej Koplík za roli Dona Ramira v Popelce Gioacchina Rossiniho v inscenaci Divadla F. X. Šaldy Liberec. Thálii za celoživotní mistrovství v opeře dostala Gabriela Beňačková.

Sopranistka Kateřina Kněžíková vdechla podle poroty postavě Julietty fantazijně snovou polohu, kterou ve scénách vášnivých mileneckých hádek podpořila dynamickým herectvím. "Není to hravá subreta, která lehkovážně přechází z jednoho vztahu k druhému, ale plnokrevná žena, jež o svého milovaného muže bojuje do poslední chvíle, třebaže nezvítězí," uvádějí porotci.

Ondřej Koplík vytvořil postavu Dona Ramira jako dynamického, velkoryse a pozitivně smýšlejícího šlechtice i jako zamilovaného mladíka - do té míry inteligentního, že si je vědom svého cíle. "Podal vskutku rossiniovský pěvecký výkon: bravurními koloraturami, perfektní srozumitelností slova a pravým italským briem se v tomto oboru řadí po bok prvořadých pěvců," uvedla porota.

Dvaasedmdesátiletá Gabriela Beňačková-Čápová ve světě proslavila dílo Leoše Janáčka, do povědomí českých a slovenských posluchačů se světoznámá operní pěvkyně se slovenskými kořeny asi nejvíce zapsala jako Mařenka ve Smetanově Prodané nevěstě. Majitelka lyrického sopránu dobyla nejvýznamnější operní domy světa. A proslula v roli Smetanovy Libuše při znovuotevření pražského Národního divadla v roce 1983.

Cena za muzikál a operetu: Martina Šnytová a Vojtěch Dyk

Thálii za mimořádný výkon v uplynulé sezoně dostala v oboru muzikál, opereta a jiné hudebnědramatické žánry Martina Šnytová. Cenu získala za roli Reno Sweeneyové v inscenaci Děj se co děj, kterou uvedlo Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.

Martina Šnytová
Martina Šnytová | Foto: ČTK

Martina Šnytová patří podle poroty k nejtalentovanějším operetním a muzikálovým herečkám ostravského souboru. Zazářila již v mnoha velkých rolích a i v té, za niž byla nyní oceněna, skvěle zpívá, tančí, stepuje, uvedli porotci. Plně profesionálním výkonem baví a uchvacuje publikum od začátku až do konce představení.

V mužské kategorii dostal cenu Vojtěch Dyk za dvojroli Sherlocka Holmese a sira Arthura Conana Doylea v inscenaci Legenda jménem Holmes, kterou uvedlo pražské Hudební divadlo Karlín.

Vojtěch Dyk
Vojtěch Dyk | Foto: ČTK

Cenu za celoživotní mistrovství v oboru muzikál a opereta dostala herečka Věra Vlková.

Tanec ovládli Alina Nanu a Dominik Vodička

Cenu za mimořádný výkon v uplynulé sezoně v oboru tanec dostala první sólistka Baletu Národního divadla Alina Nanu. Cenu získala za roli Lise v inscenaci Marná opatrnost, kterou uvádí první česká scéna.

Alina Nanu
Alina Nanu | Foto: ČTK

V mužské kategorii cenu dostal Dominik Vodička za roli Muže v Kytici, kterou pro Pražský komorní balet nastudoval choreograf Petr Zuska. Cenu za celoživotní mistrovství v oboru tance dostala Zdenka Kratochvílová.

Cena za alternativu a loutkohru pro Milana Hajna

Letos nově zavedenou cenu v kategorii alternativní a loutkové divadlo obdržel Milan Hajn za roli Bílého tesáka v inscenaci Divadla DRAK Hradec Králové. Nová kategorie má zatím jednu cenu, tedy nikoli cenu pro mužského a ženského protagonistu jako ve zbylých kategoriích.

Přehled oceněných umělců:

Činohra:

Ženský výkon: Lucie Trmíková (role Anny v inscenaci Soukromé rozhovory autora Ingmara Bergmana, Divadelní spolek Jedl, Praha)

Mužský výkon: Viktor Dvořák (role Louise Aronsona v inscenaci Andělé v Americe autora Tonyho Kushnera, Městská divadla pražská, Praha)

Opera:

Ženský výkon: Kateřina Kněžíková (role Julietty v opeře Bohuslava Martinů Julietta aneb Snář, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Mužský výkon: Ondřej Koplík (role Dona Ramira v opeře Popelka autora Gioacchina Rossiniho, Divadlo F. X. Šaldy, Liberec)

Muzikál, opereta a jiné hudebně dramatické žánry:

Ženský výkon: Martina Šnytová (role Reno Sweeney v inscenaci Děj se co děj (Anything Goes), Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Mužský výkon: Vojtěch Dyk (role Sherlocka Holmese/Sira Arthura Conana Doylea v inscenaci Legenda jménem Holmes, Hudební divadlo Karlín, Praha)

Tanec a pohybové divadlo:

Ženský výkon: Alina Nanu (role Lise v inscenaci Marná opatrnost (La Fille mal gardée), Národní divadlo Praha)

Mužský výkon: Dominik Vodička (role Muže v inscenaci Kytice, Pražský komorní balet)

Alternativní a loutkové divadlo:

Milan Hajn (role Bílého tesáka v inscenaci Bílý tesák, Divadlo DRAK, Hradec Králové)

Ceny za celoživotní mistrovství:

Helena Kružíková (činohra - ženy)

Ladislav Mrkvička (činohra - muži)

Gabriela Beňačková (opera)

Zdenka Kratochvílová (tanec)

Věra Vlková (muzikál a opereta)

Cena mladému umělci do 33 let v oboru činohra:

Zuzana Truplová (Činoherní studio, Ústí nad Labem)

Cena Thálie za šíření divadelního umění v televizi:

Ondřej Šrámek (dramaturg)

Cena České akademie divadelníků za mimořádný přínos českému divadelnímu umění:

Zdeněk Svěrák (herec a scenárista)

 

Právě se děje

Další zprávy