Ondřej Havelka natáčí film podle Urbanovy knihy Hastrman, která získala Magnesii Literu

ČTK ČTK
5. 7. 2017 19:55
Romantický thriller Hastrman, jehož předlohou je třetí beletristická kniha Miloše Urbana oceněná Magnesií Literou za nejlepší prózu roku 2001, má za sebou první ze čtyř etap natáčení. Režie se ujal herec a hudebník Ondřej Havelka. Premiéru bude mít 19. dubna 2018.
Ondřej Havelka natáčí Hastrmana.
Ondřej Havelka natáčí Hastrmana. | Foto: ČTK

V Hastrmanovi v režii Ondřeje Havelky, příběhu jednoho hastrmana, jedné lásky a jedné krajiny, se objeví Karel Dobrý.

Děj se odehrává na vesnici 19. století, ze které se nakonec přesouvá do kulis dnešní společnosti. Stejně jako předloha je situován do severních Čech, pod vrch Vlhošť a do blízkého Českého ráje, kde se také natáčelo. Točit se bude i v kouřimském skanzenu, v Kokořínském údolí a dalších romantických partiích Českého středohoří.

"Zatím jsme natočili předjaří a jaro," řekl Ondřej Havelka. Kníža ho fascinovala, i když je rozsáhlá a mnohovrstevnatá. "Vybrali jsme jednu linii - mottem je Člověk ve zvířeti, zvíře v člověku. Jako lidé víme, co s námi udělají touhy a vášně. V tomto případě však uvidíme, co to udělá s bytostí, která je víc zvířecí než lidská," dodal režisér. Věří, že příběh přesto bude zábavný.

Miloš Urban patří do úzkého okruhu autorů, kteří se po roce 1989 prosadili v zahraničí. Oceňovaná próza Hastrman je jeho prvním dílem převedeným na filmová plátna.

Ve filmu se dále objeví Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Norbert Lichý, David Novotný, Vladimír Polívka a Jiří Maryško. Scénář napsal Havelka s Petrem Hudským.

 

Právě se děje

Další zprávy