Olomouc volá: Abrakadabra! Letošní festival animace PAF odhalí kořeny manipulace s obrazem

Hana Slívová Hana Slívová
21. 11. 2017 16:48
Olomoucký festival PAF (7.-10. prosince), největší tuzemská akce, která se zabývá audiovizuálním uměním, se letos vrhne do odhalování historických kořenů obrazových manipulací a kouzelného světa klasické animace. Na různých místech Olomouce se odehraje řada produkčně náročných performancí, výstav, filmových projekcí, koncertů, přednášek a prezentací. Podtitulem letošního ročníku je zaklínadlo “abrakadabra”.
V Olomouci se bude promítat film Jana Švankmajera Něco z Alenky.
V Olomouci se bude promítat film Jana Švankmajera Něco z Alenky. | Foto: PAF

Olomoucký festival PAF nabídne v průběhu čtyř dnů přes šedesát programových bloků na více než dvaceti různých místech hanácké metropole. 

Odehraje se tu řada produkčně náročných performancí, výstav, filmových projekcí, koncertů, přednášek a prezentací. Program diváky zavede například do opuštěného krytu civilní obrany, do barokní kaple olomouckého Konviktu, nově otevřené Galerie XY nebo podzemních prostor Kina Metropol.

Objekty, které vznikly přímo pro Olomouc

Páteří festivalu jsou nově vznikající projekty a české či světové premiéry, z nichž řada vznikla jako site-specific díla přímo pro konkrétní prostory.

Berlínský producent Soda Plains tu ukáže svou novou performanci, v níž kombinuje spletité rytmy s výraznou vizuální složkou. Spolu s producentem jménem 0comeups reprezentuje Soda Plains aktuální klubovou hudbu. 

Projekt francouzské umělkyně Pauline Curnierové Jardin Grotta profunda byl uveden na letošním benátském bienále, v rámci PAF bude k vidění v Galerii U Mloka. Pro podzemní prostory Kina Metropol připravuje unikátní projekci svého nového animovaného filmu dvojice umělců Anna Slama a Marek Delong.

"Naším dlouhodobým cílem je vytvářet nové, s místním prostředím provázané kontexty pro současné audiovizuální umění z celého světa," říká kurátor festivalu Martin Mazanec.

"Proto iniciujeme vznik nových, původních děl a projektů a vyhledáváme pro jejich prezentaci nečekané prostory. Letos tak třeba otevřeme veřejnosti místní kryt civilní obrany, pro který skupina umělců připravuje celonoční hudební a vizuální událost," dodává. 

Bude i Cesta do fantazie a Cesta na Měsíc

Diváci se mohou těšit ale i na řadu magických celovečerních animovaných filmů, skrze něž autoři pomohli kresleným či trikovým filmům překročit stín animace jako dětské zábavy.

V české premiéře se tu bude promítat nový snímek hvězdy americké nezávislé animace Dona Hertzfeldta Svět zítřka II. První díl mu vynesl nominaci na Oscara za nejlepší krátký film i hlavní cenu festivalu Sundance.

Uvedení se dočká třeba perla japonské animace, film Cesta do fantazie režiséra Hajaa Mijazakiho, nebo zásadní dílo rané animace, poetický trikový film Cesta na Měsíc Georgese Mélièse z roku 1902.

V rámci speciálních půlnočních projekcí diváci uvidí třicet let starý surrealistický film legendy české animace Jana Švankmajera Něco z Alenky nebo snímek Čarodějův učeň, adaptaci středověké legendy o černé magii od Karla Zemana z roku 1977. Pro děti jsou připravené animační dílny.

 

Právě se děje

Další zprávy