Divadelní Flora představí v květnu to nejlepší z české a německé činohry

ČTK ČTK
26. 4. 2017 12:16
Olomouc se v polovině května změní v centrum evropského divadla. Na Divadelní Floru se 12. května sjedou umělci z dvaceti zemí tří kontinentů. Hlavní téma je letos Tekutá Evropa, tváří akce herec Stanislav Majer. Festival fanouškům představí to nejzajímavější z české a německé činohry, ale také nizozemské divadlo. Víc než tady se o něm podle organizátorů v České republice lidé nedozví.
Stanislav Majer, tvář Divadelní Flory. Ve Studiu Hrdinů si zahrál v na míru psané hře Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny.
Stanislav Majer, tvář Divadelní Flory. Ve Studiu Hrdinů si zahrál v na míru psané hře Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny. | Foto: Studio Hrdinů

Téměř sedm desítek akcí na čtrnácti festivalových scénách nabídne fanouškům divadla letošní ročník olomoucké Divadelní Flory. Do města se kvůli festivalu sjedou v polovině května divadelníci z celé Evropy: organizátoři očekávají umělce z dvaceti zemí tří kontinentů.

Hlavním tématem letošního ročníku je Tekutá Evropa, tváří akce je herec Stanislav Majer. Ten si zahrál v tematickém, na míru ušitém představení Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny, které pro pražské Studio Hrdinů napsal spisovatel David Zábranský. Právě pro něj je Evropa a hranice celoživotní téma. 

Vybrané tituly letos podle pořadatelů spojuje silně autorská reflexe událostí, postojů a myšlení, které v moderních dějinách formovaly a stále formují tvář současné Evropy. Hlavní programová linie je zaměřená na průřez aktuální českou a německou činoherní tvorbou.

V Olomouci poprvé vystoupí například Maxim Gorki Theater Berlín nebo mnichovský Residenztheater. Flora nabídne také pětidenní profil přední české divadelní scény, zmíněného pražského Studia Hrdinů, seznámí návštěvníky s nejnovější tvorbou progresivního brněnského HaDivadla a dvakrát uvede drama Olga Divadla LETÍ.

Divadelní Flora nabídne také reprezentativní sekci s názvem Pestré Nizozemsko. "Jde o historicky největší přehlídku holandského performativního umění v České republice," říká ředitel festivalu Petr Nerušil. Sekci doplní také tradiční festivalová platforma Visegrad Performing Arts, jejíž součástí bude například i trojí uvedení nedávno premiérovaného sólového projektu Loop maďarského tanečníka Dániela Szásze.

V programu festivalu najdou zájemci také koncerty, besedy či workshopy. Festival proběhne 12. až 21. 5. 2017. 

 

Právě se děje

Další zprávy