Od Perliček na dně po Donšajny. Připomeňte si slavné filmy, které Jiří Menzel natočil

Kultura Kultura
Aktualizováno 6. 9. 2020 23:02
Jiří Menzel zemřel v sobotu 5. září, bylo mu 82 let. Bývalý člen souboru Divadla Járy Cimrmana se od 70. let minulého století věnoval divadelní režii, nejvíc ho ale proslavil film. Jeho debut Ostře sledované vlaky podle literární předlohy Bohumila Hrabala získal v roce 1966 Oscara za nejlepší zahraniční snímek. Připomeňte si jeho další slavná díla.
Foto: Filmové studio Barrandov

Ostře sledované vlaky, 1966

Film - Menzelův první celovečerní podle předlohy Bohumila Hrabala - se odehrává za druhé světové války. Režisér za snímek s Václavem Neckářem či Josefem Somrem dostal v dubnu 1968 Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný snímek. Bylo mu 27 let. V jednom z rozhovorů Menzel vzpomínal, že největší zážitek z cesty do Ameriky pro cenu byla návštěva Disneylandu. 

"Po Perličkách na dně mi nabídli Ostře sledované vlaky a já na ně kývl, aniž bych je četl. Pak jsem se dozvěděl, že tři režiséři přede mnou je odmítli, protože nevěděli, jak na to. Nejsem ten typ autora, který chce prosazovat sebe. Jen jsem jeho texty přeložil do jiného jazyka," řekl Menzel České televizi. 

 

Právě se děje

Další zprávy