Od Lettermana ke Colbertovi. Jak se mění televizní talkshow?

Helena Zikmundová
4. 5. 2014 9:37
Co znamená odchod nejslavnějšího moderátora talk show na světě? A kdo je vůbec člověk, který ho nahrazuje?
David Letterman a Stephen Colbert (vlevo) aneb střídání generací.
David Letterman a Stephen Colbert (vlevo) aneb střídání generací. | Foto: Profimédia

Glosa - Když americký moderátor David Letterman začátkem dubna oznámil, že příští rok odchází do televizního důchodu, následoval zhruba týden spekulací.

Tak trochu starosvětský formát, kterému se pořád nějak nechce vymřít, asi dnes neměl známější hvězdu. A jako nejslavnější aktivní zástupce svého žánru je Letterman spojovacím kulturním prvkem - i když jeho pořad nesledujete, jméno vám pravděpodobně bude známé.

David Letterman.
David Letterman. | Foto: NBC

Po týdnu televize NBC potvrdila, že Lettermanovým nástupcem bude komik Stephen Colbert. Je to přechod svým způsobem tradiční i novátorský. A každopádně má svou logiku.

Kdo je David Letterman?

Abychom si trochu přiblížili dobu a význam Davida Lettermana, musíme začít jiným jménem: Johnny Carson. U nás prakticky neznámý, ale v Americe nostalgicky milovaný moderátor pořadu “The Tonight Show Starring Johnny Carson” byl ve své zemi považován za archetyp hostitele večerních talk shows a během třicetileté historie programu prakticky ustálil základní pravidla formátu, která fungují dodnes.

David Letterman mluví u Johnnyho Carsona o Jayi Lenovi. Podívejte se.
David Letterman mluví u Johnnyho Carsona o Jayi Lenovi. Podívejte se. | Video: Johnny Carson

Když se koncem sedmdesátých let Carsonova domovská stanice NBC začala ohlížet po mladém talentu, který by se dal vychovat jako jeho nástupce, padl jí do oka David Letterman, tehdy tvář několika méně významných komediálních pořadů.

Letterman se začal v Carsonově show pravidelně objevovat jako host, Carson si ho oblíbil, začal mu příležitostně půjčovat i moderátorskou židli a časem Letterman dostal vlastní pořad. Očekávalo se, že až Carson skončí, Letterman převezme štafetu.

Když ale v roce 1992 Carson opravdu skončil, televize si na jeho místo vybrala jiného nadějného moderátora jménem Jay Leno. Letterman se přesunul na konkurenční stanici a začalo období zpola vážné a zpola humorné rivality mezi ním a Lenem. Byla to jedna z věcí, která symbolizovala televizi v devadesátých letech.

Scarlett Johansson u Davida Lettermana 8. února 2014. Podívejte se na celé interview.
Scarlett Johansson u Davida Lettermana 8. února 2014. Podívejte se na celé interview.

Posledních deset let už byla ovšem situace trochu jiná. Na scéně se objevovali noví moderátoři, vznikaly nové formáty, televize vstoupila do nové renesance. Klasické talk shows získaly tak trochu status pořadů pro střední a vyšší věk a David Letterman v tom kontrastu začal čím dál víc působit jako lehce otravný stařík, kterému ujíždí vlak. Zapomínal jména, zamotával se do svých point, často bylo zjevné, že je mu host vlastně šumafuk.

Šarm staršího pána s dvojsmyslnými vtipy už taky není moc v kurzu a patří do stejných televizních análů jako Pobřežní hlídka nebo Jessica Fletcher. Na Lettermanův odchod se čekalo se zvědavostí mimo jiné hlavně proto, že všechny zajímalo, jakým směrem se stanice CBS vydá po něm.

Kdo je Stephen Colbert?

Teď tedy odpověď známe, a pokud všechno dobře dopadne, posun to bude velký. O dvacet let mladší Colbert není jenom jiná generace, ale docela jiná škola. Nikdy nevedl tradiční late night talk show, zato má od roku 2005 svůj vlastní pořad s názvem The Colbert Report, založený na politické parodii.

Stephen Colbert u Davida Lettermana. Podívejte se na interview z letošního dubna.
Stephen Colbert u Davida Lettermana. Podívejte se na interview z letošního dubna.

Colbert, ve skutečnosti typický liberálně smýšlející volič demokratické strany, tady vystupuje jako zapálený republikánský komentátor. Čtyřikrát týdně vybírá to nejvtipnější, co američtí konzervativní politici aktuálně řekli nebo udělali, a fandí jim tak nadšeně, že absurdita a pokrytectví jejich názorů jasně vylezou na povrch.

Za živobytí může děkovat nejen Georgi W. Bushovi, ale i současným republikánům, jejichž zásluhou dnes v USA opravdu existuje jasně rozeznatelná dobrá a špatná strana, přestože ani jedna se neblíží ideálu.

Late show Davida Lettermana je velmi prestižním místem i pro největší popové a rockové hvězdy. Podívejte se na vystoupení The Flamming Lips a Seana Lennona z letošního února.
Late show Davida Lettermana je velmi prestižním místem i pro největší popové a rockové hvězdy. Podívejte se na vystoupení The Flamming Lips a Seana Lennona z letošního února.

Spolu s Jonem Stewartem a jeho podobně zaměřenou The Daily Show je Stephen Colbert hlavní hvězdou stanice Comedy Central a - což je důležitější - pravděpodobně nejlepším politickým satirikem, kterého dnes Amerika má.

Průzkumy opakovaně ukazují, že lidé, kteří sledují právě komediální pořady moderované Colbertem a Stewartem, mají lepší přehled o politice a aktuálním dění než diváci zpravodajských pořadů (obzvlášť Fox News, které obvykle v tomto žebříčku končí na chvostu). Takhle vypadá večerní zábavná talk show ve 21. století.

Inovujeme!

Tradicionalisté jsou tedy smutní z Lettermanova odchodu, ale progresivnější diváky spíš štve, že po deseti letech skončí The Colbert Report. Letterman byl ve své roli nahraditelný, Colbert není. Jeho pořad stál na satirické roli fiktivního Stephena Colberta - s kýmkoli jiným to jednoduše bude docela jiná show.

Z toho vyplývá otázka: Až Colbert převezme po Lettermanovi jeho pořad Late Show, bude v něm vystupovat za sebe, nebo své alter ego? Smysl by dávala spíš první varianta, kterou potrvzuje sám Colbert. Ale u profesionálního mystifikátora je těžké mít jistotu.

Johnny Depp u Davida Lettermana letos v dubnu. Podívejte se na celé interview.
Johnny Depp u Davida Lettermana letos v dubnu. Podívejte se na celé interview.

Lettermanovo skalní publikum si naopak není jisté, jestli bylo šťastné jejich oblíbence nahrazovat sarkastickým komikem. David Letterman (a s ním většina moderátorů večerních talk shows) se spíš vyhýbal společenské nebo politické satiře, zval si převážně lidi ze showbusinessu a jeden rozhovor vypadal jako druhý. Diváci přesně věděli, co od něj mohou čekat, jeho pořad urážel jenom ty opravdu citlivé nebo opravdu náročné. Ze zvolna klesající sledovanosti a stárnoucí cílové skupiny ale šťastnou budoucnost nevykouzlíte.

Přestup Stephena Colberta do Late Show by mohl znamenat začátek nové éry. Kdyby stanice CBS chtěla dalšího moderátora, který nevyčistí ani nepoškrábe, pravděpodobně by si vybrala někoho jiného. Colbert má šanci změnit nudnou televizní fosilii v něco živějšího, a když bude mít úspěch, donutí to časem k proměně i další zástupce late night scény.

Večerní talk show je opravdu žánr z jiné doby. CBS si to zjevně uvědomuje a chce s tím něco udělat.

 

Právě se děje

Další zprávy