Obvoďák Donutil se ve Varech představil jako seriálový lékař

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 7. 2015 15:28
Nový seriál České televize Doktor Martin představil v Karlových Varech Miroslav Donutil, který se objeví v hlavní roli. Vysílat se bude od září.
Doktor Martin
Doktor Martin | Foto: Česká televize

Karlovy VaryMiroslav Donutil se objeví v titulní roli seriálu Doktor Martin, který na karlovarském festivalu představila Česká televize. Do vysílání bude šestnáctidílný projekt zařazen v září. Další epizody se už natáčejí. Předlohou byl stejnojmenný britský seriál.

"Byvší významná pražská doktorská kapacita, docent velkého kalibru, má problém při výkonu své práce, který nechci specifikovat. Na základě toho se dostane do malé beskydské vesničky, kam jezdíval jako chlapec za tetičkou na prázdniny. Tam začne dělat obvodního lékaře," řekl Donutil o své roli. Zde se musí vymanit ze stínu svého zesnulého předchůdce, ale také se vyrovnat s místními obyvateli, zvyky a životem na venkově se vším všudy.

"To vše je na pozadí krásné přírody krásné, vtipné, zábavné a dobře napsané," dodal Donutil. Každá z připravovaných epizod má svoji vlastní lékařskou zápletku, ale postupně seriál rozehrává příběhy a vztahy nejen mezi novým doktorem a jeho pacienty.

Režie se ujal Petr Zahrádka, který s Českou televizí spolupracoval například na televizním cyklu Nevinné lži. Seriál se natáčí v koprodukci se slovenskou RTVS, vyrábí ho společnosti Bionaut a PubRes.

"Divákům už teď můžeme slíbit ty nejlepší české a slovenské herce a specifický humor, který vyplývá ze základního střetu dvou životních stylů," charakterizoval seriál producent ze společnosti Bionaut Vratislav Šlajer. Kromě Miroslava Donutila diváci na obrazovkách uvidí Jitku Čvančarovou, Janu Štěpánkovou, Milana Kňažka, Norberta Lichého, Václava Koptu, Emílii Vášáryovou, Lukáše Latináka či Gábinu Marcinkovou.

Scenáristy byli Štefan Titka, Tereza Dusová, Tomáš Končinsky a Ondřej Provazník.

"Vycházeli jsme co nejvíc z originálu, kterým je úspěšný britský televizní formát. Drželi jsme se pravidla neopravovat něco, co není rozbité. Má to úspěch po celé Evropě, takže jsme se to snažili maximálně přiblížit k originálu," řeklTitka. Originál má podle něj dnes už zhruba pět desítek dílů.

"Přestože má za sebou desítky, ne-li stovky rolí, tak Doktor Martin bude ta, v níž si jej bude celý národ pamatovat," podotkla k Donutilově postavě svérázného lékaře Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí producentské skupině seriál vzniká.

 

Právě se děje

Další zprávy