Obrazem: Slavný autor kupole Reichstagu slaví osmdesátku

Obrazem: Slavný autor kupole Reichstagu slaví osmdesátku
Fosterovi příznivci tvrdí, že jeho díla posouvají estetické i technologické hranice možností s ohleduplností k životnímu prostředí. Podle kritiků má až příliš privilegované postavení a je posedlý ocelí, hliníkem a sklem.
Tato obrovská šiška přistála v londýnské City kousek od Temže v roce 2004.
Je to otevřená Fosterova budova zajišťovny Swiss Re.
Ze skla a železa.
Foto: ČTK
ČTK Obrazová sekce, ČTK
Aktualizováno 1. 6. 2015 23:02
Futuristické letištní haly, mrakodrapy, muzea a veřejné budovy podle projektů britského prominentního architekta Normana Fostera vyrůstají po celém světě.

Fotogalerie - Virtuos britské architektury prožil dětství v dělnické čtvrti v Manchesteru mezi modely letadel a knihami o Le Corbusierových teoriích prostoru, světla a minimalismu. 

V šestnácti odešel ze školy a sloužil u britského letectva (RAF). Na pozdější studia architektury si vydělával prodejem zmrzliny. Po skončení školy se rozjel do USA, kde "pěšky, autem a busem" obrazil co možná nejvíc staveb Franka Lloyda Wrighta. Jejich ladné křivky a přirozené světlo si umínil přenést do formální Británie. 

Na britské scéně vyšla jeho hvězda v 60. letech. V roce 1964 vytvořil v Cornwallu skleněnou bublinu, což byla budova částečně zakopaná v zemi s názvem Kokpit. V roce 1970 navrhl již v rámci firmy Foster and Partners první nafukovací budovu banky na světě - průsvitný objekt z nylonu a PVC. 

V roce 1990 byl Foster povýšen do šlechtického stavu.

Podívejte se v galerii na stavby, které zajistily Fosterovi světový věhlas.  

 

Právě se děje

Další zprávy