Obrazem: Prahou zní cizokrajná hudba. Na festivalu Respect zahrála muslimka z Mali i Izraelec s Indy

Indická skupina Junun, hlavní hvězda sobotního programu festivalu Respect.
V sobotu na pražském Výstavišti začal dvacátý ročník festivalu Respect, který do Česka jako jeden z mála vozí špičkovou etnickou hudbu z dalekých krajů.
Respect má dlouhou historii, začal roku 1996 na Pražském hradě ještě za éry Václava Havla. V pozdějších letech se konal na ostrově Štvanice či na Bílé hoře, letos je na Výstavišti podruhé.
Po vystoupení rumunského Balanescu Quartetu v sobotu okolo páté hodiny odpoledne začal hrát Sirventes, tříčlenný projekt zpěváka Manu Thérona (na snímku). Ten je známý jakou vedoucí polyfonního sboru Lo Cor de la Plana z francouzské Marseille.
Tentokrát Theróna doprovázel pouze hráč na bicí a bubínky darbouka a hráč na arabskou loutnu oud Grégory Dargent (na snímku), který však se čtrnáctistrunným nástrojem zacházel skoro jako s elektrickou kytarou.
Foto: Čestmír Jíra
Kultura Kultura
18. 6. 2017 17:32
Sobotní program festivalu Respect, který letos slaví 20. narozeniny, nabídl fanouškům na pražském Výstavišti jako hlavní hvězdu indickou skupinu Junun s izraelským frontmanem. Festival pokračuje v neděli, zahraje například Iva Bittová s obnovenou kapelou Čikori. Podívejte se, jak to v sobotu na festivalu vypadalo.
 

Právě se děje

Další zprávy