Obrazem: Do pražské Stromovky se vrací veselé prolézačky od Olbrama Zoubka a Evy Kmentové

Sochy Olbrama Zoubka a Evy Kmentové ve Stromovce.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
31. 8. 2017 12:01
Od poloviny září bude v pražské Stromovce fungovat dětské hřiště, osázené rekonstruovanými železobetonovými plastikami sochařů Olbrama Zoubka a Evy Kmentové. Hřiště s jejich sochami na tomto místě vzniklo v roce 1961. Rekonstrukci má na starosti Zoubkův asistent, sochař Jakub Grec.

Kaštánek jen na vlastní nebezpečí

  • Dětské hřiště ve Stromovce, nyní nazývané Kaštánek a opravené do původní podoby, bude přístupné s upozorněním, že nesplňuje dnešní přísné normy na dětská hřiště, a je tedy možné ho používat jen na vlastní nebezpečí. 

  • Na rozdíl od moderních hřišť není doplněné hmotou, která se dnes na podložku dává kvůli tlumení pádů. Pod nejvyšší plastikou, již mohou děti prolézat, je nasypaný písek. Jinak je povrch pevný. 

Neobvyklé dětské hřiště, které je i galerií pod širým nebem, se bude znovu otevírat v druhé polovině září v pražské Stromovce v ulici Nad Královskou oborou.

Železobetonové herní prvky do něj v roce 1961 vytvořili sochaři Olbram Zoubek a jeho první žena Eva Kmentová. Hřiště tak může fungovat i jako ukázka méně zdobné odnože Zoubkova vývtarného stylu.

Na rekonstrukci soch pracoval sochař Jakub Grec, absolvent pražské UMPRUM, jenž působil jako Zoubkův asistent v jeho ateliéru v Salmovské ulici.

"Obnovu hřiště jsem s ním do poslední chvíle konzultoval. Měl o to velký zájem a poskytl mi během obnovy cenné rady," řekl Grec.

Plastiky, některé zdobené reliéfní kresbou, budou nyní - stejně jako v 60. letech - bílé. Během rekonstrukce se sochy na kovových nohách musely zespodu odkrýt, za půl století totiž pod nimi přibylo půl metru zeminy.

Jeřáb je pak zvedl do vzduchu, dělníci místo podbetonovali, připravili nový terén a Grec pak herní prvky na místě opravil. "Dvě však chyběly, tak se nově vyrobily v ateliéru v Salmovské," dodal. 

Podle Grece by toto místo mělo být příkladným zachováním opomíjené epochy v českém výtvarném umění, kdy se sochaři podíleli na originálních realizacích ve veřejném prostoru. 

Ve Stromovce se dříve nacházela i kovová populární prolézačka a skluzavka "Družice" sochaře Zdeňka Němečka ze 60. let. Od roku 2014 ale stojí v soukromé zahradě na pražské Babě. 

 

Právě se děje

Další zprávy