Obraz Toyen byl na aukci v Praze prodán za 28,5 milionu korun

ČTK ČTK
8. 5. 2022 18:41
Obraz malířky Toyen z roku 1951 nazvaný Vidím, že má bílá stránka zezelenala byl na nedělní aukci v Praze prodán za 28,5 milionu korun včetně přirážky. Vyvolávací cenu přitom pořadatelská společnost Adolf Loos Apartment and Gallery stanovila na šest milionů korun. Jde tak o nejdražší poválečné dílo Toyen prodané na území Česka.
Obraz Toyen Vidím, že mi bílá stránka zezelenala.
Obraz Toyen Vidím, že mi bílá stránka zezelenala. | Foto: ČTK

Vůbec nejdražší malbou této avantgardní autorky na českých aukcích je od loňského dubna Cirkus z 20. let minulého století, za nějž nový majitel zaplatil 79,56 milionu korun. Dílo je na druhém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na zdejších aukcích, hned za obrazem Divertimento II Františka Kupky. Ten dosáhl na cenu 90,24 milionu korun.

Olej nazvaný Vidím, že má bílá stránka zezelenala pochází z pařížského období Toyen. Dlouho zůstával v soukromé sbírce, na aukci se tuto neděli objevil poprvé. Jeho význam dokládá i fakt, že název obrazu byl použit na parte surrealistické malířky. Toyen zemřela roku 1980, bylo jí 78 let.

Nového majitele má i zřejmě jediná malba bývalého českého prezidenta Václava Havla, vytvořená technikou akrylu na dřevěné desce. Za obraz z roku 1982 nazvaný Bílý kůň ve vesmíru zaplatil včetně přirážky přes tři miliony korun. K obrazu bylo přiloženo potvrzení pravosti napsané Havlem 3. března 2011, tedy téměř 30 let od vzniku díla a několik měsíců před jeho úmrtím.

Olej Alfonse Muchy nazvaný Sváteční portrét ze druhé poloviny 20. let minulého století byl vydražen za 7,26 milionu korun. Vyvolávací cena činila pět milionů. Na stejné ceně startoval i velkoformátový olej Emila Filly Baletka s květinami z let 1947 a 1948, nakonec prodaný za 8,7 milionu. Malíř na něm zachytil přítelkyni, sólistku Národního divadla.

Za 2,36 milionu byla prodána díla Tahiťanky od Maxima Kopfa a olej Tvar od Oty Janečka z roku 1962, který dosáhl částky 1,88 milionu korun.

Dražba se konala v novém sídle pořádající galerie v pavilonu Expo 58 v Letenských sadech, prodalo se přes 90 procent položek.

 

Právě se děje

Další zprávy