Objevit Beatles je vstupenka do historie

čtk
31. 12. 2005 14:30
Londýn - Přesně to - a ještě mnohem víc za téměř půlstoletí v branži - se povedlo britskému gentlemanovi Georgi Martinovi, asi nejúspěšnějšímu a nejvlivnějšímu hudebnímu producentovi všech dob.

Sir George, který je často a oprávněně nazýván skutečným "pátým Beatlem", oslaví 3. ledna osmdesáté narozeniny.

Objev slavné skupiny byla přitom náhoda. Na jaře 1962 to ovšem byli jen čtyři mladíci z Liverpoolu, kterým jejich manažer Brian Epstein marně sháněl nahrávací smlouvu. Obešel snad všechny značky v Anglii, když ze zoufalství zamířil do Parlophone Records patřící koncernu EMI. Vtip byl v tom, že skromný label v čele s Martinem se zaměřoval zejména na vydávání mluveného slova.

Přitom odhalil jejich potenciál a úspěch přišel už s druhým singlem Please Please Me: "Řekl jsem jim: Pánové, máte první hit. Prodalo se půl milionu kusů," vzpomíná producent.

George Martin se narodil 3. ledna 1926 v Londýně. Od útlého věku se zajímal o hru na piano, ale jen jako osmiletý údajně absolvoval osm lekcí od své tetičky. Učil se sám a v patnácti založil první kapelu. Soustavně se ovšem začal hudbě věnovat až po odchodu z armády do civilu v roce 1947. Díky vojenskému stipendiu vystudoval na londýnské hudební akademii Guildhall School of Music vedle klavíru a skladby i hru na hoboj.

Po krátkém intermezzu v BBC se na podzim 1950 stal Martin asistentem šéfa Parlophone Records Oscara Preusse a za šest let, kdy se naučil vše o práci producenta, jej v čele firmy vystřídal. Parlophone vydával různorodou směsku od klasiky až po mluvené slovo. Nejlepším artiklem malé značky v druhé polovině 50. let byly jednoznačně nahrávky s komiky Peterem Sellersem či Spikem Milliganem. Na mladé rokenrolové rebely Martin moc nevěřil.

Podpis smlouvy s Beatles v létě 1962 tedy byl z pohledu mladého ředitele velkým rizikem. Navždy však změnil jeho, Parlophone, EMI i celou populární hudbu. Martin objevil zlatý důl. Díky jeho osvícenému vedení se z Beatles stal zázrak, který rekordně prodával desky v Británii i na druhé straně Atlantiku. On jako producent však pobíral nadále svůj mizerný plat 3000 liber ročně a z fantastického úspěchu Beatles osobně nic neměl.

V roce 1965 Martin opustil EMI a spoluzaložil produkční společnost AIR. S Beatles však spolupracoval kromě alba Let It Be až do jejich rozchodu. Ve své "stáji" měl poté řadu úspěšných umělců z různorodých žánrů. Stál i za vznikem (1979) slavných AIR Studios na karibském ostrůvku Montserrat (smeteny hurikánem Hugo roku 1989). Martin produkoval na 700 alb, desítky z nich se staly číslem jedna v Británii i v USA. Ještě v polovině 90. let dohlížel na vydání antologií Beatles a produkoval píseň Candle In The Wind Eltona Johna (1997) - nejprodávanější singl v historii.

"Končím s produkováním, protože jsem příliš starý," prohlásil otec čtyř dětí v březnu 1998 a odešel - svěží, avšak téměř hluchý - na odpočinek. I královna Alžběta II. ocenila jeho nehynoucí zásluhy o populární hudbu a jako vůbec prvního producenta Martina povýšila v roce 1996 do šlechtického stavu.

 

Právě se děje

Další zprávy