Tanečníka Polunina už v Kroměříži nechtějí. Církvi vadí jeho oslavování Putina

ČTK ČTK
4. 11. 2022 14:05
O vystoupení Sergeje Polunina v Kroměříži už církev nestojí. Nelíbí se jí tanečníkův obdiv k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, jehož tvář má třikrát vytetovanou na těle, uvedl server Lidovky.cz. S inscenací Rasputin měl Polunin účinkovat v Podzámecké zahradě letos v létě. Kvůli zranění pořádající agentura přesunula akci na příští rok.
Sergej Polunin
Sergej Polunin | Foto: ČTK/ZUMA

"Před definitivním potvrzením nového termínu jsme požadovali umělcovo stanovisko k situaci na Ukrajině, toto vyjádření jsme neobdrželi a s pořadatelskou agenturou jsme se dohodli na neuskutečnění a zrušení koncertu," řekl teď serveru mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka. Arcibiskupství zámek a Podzámeckou zahradu spravuje.

Lístky na představení si však lidé na internetu stále mohou pořídit. "Pokud se pozvánka na akci nebo odkaz na prodej lístků někde objevují, je to záležitost pořádající agentury," doplňuje Gračka. Tou je podle informací Lidovek.cz agentura Vanity Club. Na dotazy serveru ale neodpověděla a nabídku lístků z webu stále nestáhla.

Informaci o zrušení představení nemá podle serveru ani Ticketportal, který vstupenky nabízí. "Vstupenky prodáváme, protože se řídíme smlouvou a pokyny pořadatele. Nemůžeme tak samovolně prodej zastavit. Informaci o nepovolení vystoupení ze strany arcibiskupství bohužel nemáme. Kontaktovali jsme pořadatele a čekáme na odpověď, abychom mohli dále jednat," řekla serveru Lucia Bočánková, jednatelka společnosti provozující Ticketportal.

Sergej Polunin se narodil roku 1989 na Ukrajině. Od čtyř do osmi let trénoval balet na tamní akademii, následující čtyři roky navštěvoval Státní choreografický institut v Kyjevě. Od 13 let žil ve Velké Británii, v 19 letech se stal nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně, ve 23 letech jeho uměleckým šéfem.

V roce 2012 překvapil taneční svět, když oznámil, že končí, protože se chce věnovat herectví. Později se ale přesunul do Ruska a tančí dál. V roce 2018 získal ruské občanství a nechal si vytetovat na tělo první podobiznu Vladimira Putina, před časem přibyly další dvě.

 

Právě se děje

Další zprávy