O cenu Oscar pro zahraniční film bude bojovat Ondříčkův Zátopek

ČTK ČTK
11. 10. 2021 8:59
Do boje o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film pošle Česká filmová a televizní akademie snímek Zátopek od režiséra Davida Ondříčka. Přibližuje životní příběh českého olympijského šampiona Emila Zátopka, hrají v něm Václav Neužil a Martha Issová. Světovou premiéru měl Zátopek na letošním festivalu v Karlových Varech.
Václav Neužil jako Emil Zátopek.
Václav Neužil jako Emil Zátopek. | Foto: Falcon

Ceremoniál 94. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je naplánován na 27. března příštího roku. Užší výběr kandidátů na Oscara bude znám 21. prosince, nominace mají být oznámeny 8. února.

Čeští akademici letos vybírali ze 13 českých hraných, dokumentárních i animovaných filmů. Za Zátopkem se umístily v abecedním pořadí Atlas ptáků a Myši patří do nebe.

Drama Zátopek přibližuje nejslavnějšího českého atleta a čtyřnásobného olympijského vítěze. Představuje českého vytrvalce a celebritu snažící se nalézt důstojnou existenci v politicky komplikované době a zároveň manžela olympijské vítězky Dany Zátopkové.

"Je to téměř klasický příběh outsidera a v podstatě ne příliš talentovaného sportovce. Zároveň je to příběh člověka s ohromnou vůlí a touhou vyhrávat, zarputilého a nezlomného, který se stal legendou. Osamělého, přemýšlivého běžce a zároveň veselého mluvky, který touží po obdivu. Atleta s obrovskou touhou porazit své soupeře, pro kterého však bylo přátelství více než vítězství," říká režisér Ondříček.

Na karlovarském festivalu uvedl, že o možnosti natočit o Zátopkovi film uvažoval několik desítek let. Slavný atlet ho fascinoval od dětství.

Ondříček patří mezi nejúspěšnější české režiséry, v roce 2013 jej americký časopis Variety zařadil do prestižního výběru 10 Directors to Watch. Režijně debutoval v roce 1996 filmem Šeptej, který se stal druhým nejnavštěvovanějším snímkem roku v Česku. Tři roky nato založil produkční firmu Lucky Man Films, v jejíž produkci vznikly jeho další práce. Tituly Samotáři, Jedna ruka netleská, Grandhotel a drama Ve stínu získaly české i zahraniční ceny.

Vloni akademici do boje o Oscara vyslali drama Šarlatán Agnieszky Hollandové, které se probojovalo do užších nominací.

Od roku 1929, kdy se ceny americké akademie udělovaly poprvé, se cenu za nejlepší cizojazyčný film podařilo získat dvěma československým a jednomu českému dílu. V roce 1965 to byl Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klose, o dva roky později zvítězily Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.

Šest dalších českých filmů postoupilo do nejužších nominací: nejprve Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana v roce 1966 a Hoří má panenko téhož režiséra o dva roky později. Podruhé šel do boje o Oscara Menzel roku 1986 s filmem Vesničko má středisková, naopak první nominaci získal Jan Svěrák za Obecnou školu v roce 1991. Roku 2000 vyjel do Los Angeles Jan Hřebejk s nominovaným dramatem Musíme si pomáhat a roku 2003 akademiky zaujaly Želary Ondřeje Trojana.

Se Zátopkem jsem žil 6 let, zůstala ve mně láska k běhu. Při trénincích jsem si sáhl na dno, trenér mě spíš brzdil, chtěl jsem do toho skočit ostře. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy